20 Ιανουαρίου. Αυτή είναι η τελευταία ημέρα που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τοποθετήθηκε δημοσίως για την Ελλάδα, τις διαπραγματεύσεις και τη θέση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Όλο το προηγούμενο διάστημα ο Γερμανός υπουργός φρόντιζε με προσεκτικές του δηλώσεις να κινεί τα νήματα και να οδηγεί την Αθήνα εκεί που θέλει ο ίδιος.

Στην αρχή δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα και χωρίς το ΔΝΤ, ένα νέο Μνημόνιο, προκαλώντας πρόωρα πανηγύρια στην Αθήνα τα οποία έσπευσε να τερματίσει λέγοντας ότι ο ίδιος δε θα συνιστούσε αποχώρηση του ΔΝΤ και μετά από λίγες ημέρες είπε ξεκάθαρα ότι πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ δεν νοείται.
Τις τελευταίες πέντε ημέρες όμως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει σιωπήσει και η σιγή αυτή έρχεται μετά τη συνάντηση που είχε με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Νταβός, όπου εξασφάλισε την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η συνάντηση αυτή ουσιαστικά επιβεβαίωσε όσους υποστήριζαν από την πρώτη στιγμή ότι ο Βερολίνο και ΔΝΤ βρίσκονται ακριβώς στην ίδια γραμμή με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν για την Ελλάδα πολλές επιλογές παρά η λήψη μέτρων και η συμφωνία με τους όρους που θα τεθούν.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον η σιωπή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τρομάζει την Αθήνα και την κυβέρνηση καθώς δείχνει ότι όσα είχε να πει τα είπε και όλα τα υπόλοιπα θα λυθούν στις Βρυξέλλες μέσα στη συνεδρίαση του Eurogroup, με την Ελλάδα μπροστά σε αδιέξοδο.