Έναν κεραυνό εξαπέλυσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πριν την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup, αποκαλύπτοντας ότι υπήρξε συμφωνία εδώ και τρεις εβδομάδες και η ελληνική κυβέρνηση του ζήτησε να την καθυστερήσουν για επικοινωνιακούς λόγους. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε όμως, κατά πόσο απέχει τελικά από το περίφημο «σχέδιο Σόιμπλε» που παρουσιάστηκε στο περασμένο Eurogroup και απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά, αν τελικά απορρίφθηκε στην πραγματικότητα.

Το σχέδιο το οποίο προωθούσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Eurogroup του Μαΐου, όπως το είχε αποκαλύψει η εφημερίδα Handelsblatt, ήταν προϊόν συμφωνίας μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ σε μια λύση που προέβλεπε ότι το Ταμείο θα δεχόταν κατ' αρχήν την συμμετοχή του στο πρόγραμμα με την λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναλυμένη στην λεπτομέρειά της και ποσοτικοποιημενη να πρέπει να περιμένει μετά τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα έδινε στην Ελλάδα γενικόλογες αναφορές για εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, τα οποία είχαν συμφωνηθεί στο Eurogroup του Μαΐου του 2016 , όπως η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων του EFSF, από το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης.

Η κατ αρχήν αποδοχή του ΔΝΤ για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς υποχρέωση χρηματοδότησης της Ελλάδας εξυπηρετούσε πολιτικά τη γερμανική κυβέρνηση αφού με μία «υποσχετική» για χρηματοδότηση από το Ταμείο δεν θα όπλιζε την αντιπολίτευση εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Η «επίσημη» αντίρρηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών είναι ότι δεν έχει εξουσιοδότηση από το κοινοβούλιο του να συζητήσει για την ελάφρυνση και άρα και συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ας δούμε τώρα σε σημεία τι αποφάσισε το χθεσινό Eurogroup για το χρέος και τι ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Απόφαση Eurogroup

-Μεσοπρόθεσμη δέσμη μέτρων για το χρέος θα εφαρμοστεί στο τέλος του προγράμματος και στο βαθμό που είναι αναγκαίο για την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων σύμφωνα με τη δήλωση του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016.

-Στη βάση της τελικής έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, θα μπορούσε να εφαρμοστεί επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων και περαιτέρω περίοδος χάριτος από 0 έως 15 έτη.

-Ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα συμφωνηθεί μηχανισμός που θα επαναϋπολογίζει τις ανάγκες αναδιάρθρωσης του χρέους με βάση τις διαφορές μεταξύ της πραγματικής απόδοσης της ελληνικής οικονομίας και των εκτιμήσεων στο πλαίσιο των αναλύσεων βιωσιμότητας του χρέους

-Μακροπρόθεσμα, σε περίπτωση απροσδόκητα δυσμενέστερου σεναρίου, θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για το χρέος, όπως αναφέρεται στη συμφωνία και του Μαΐου 2016

Δήλωση Λαγκάρντ όπως δημοσιεύθηκε από το ΔΝΤ:

Η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση στο Λουξεμβούργο σχετικά με την Ελλάδα:

«Θα ήθελα να ανακοινώσω την πρόθεση μου να προτείνω στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ την Κατ’ Αρχήν Έγκριση μιας νέας Συμφωνίας Stand-By του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

«Η Κατ’ Αρχήν Έγκριση είναι μια διαδικασία στην οποία βασίστηκε το ΔΝΤ κατά το παρελθόν όταν είχε υπάρξει συμφωνία σχετικά με τις πολιτικές στις οποίες θα βασίζονταν ένα πρόγραμμα που υποστηρίζονταν από το ΔΝΤ, χωρίς όμως να έχει επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μεταξύ της χώρας-μέλους και των πιστωτών της σχετικά με νέα χρηματοδότηση ή την ελάφρυνση του χρέους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η Κατ’ Αρχήν Έγκριση θα επέτρεπε στο ΔΝΤ να υποστηρίξει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο τομέα των πολιτικών, ενώ η αποδέσμευση των πόρων βάσει της συμφωνίας του ΔΝΤ θα γίνονταν υπό τον όρο ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα παρείχαν δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, οι οποίες θα ήταν επαρκείς για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

«Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η Κατ’ Αρχήν Έγκριση συμβαδίζει με την αρχή που ακολουθεί από παλιά το ΔΝΤ, ότι οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα πρέπει να βασίζεται στην προϋπόθεση των «δύο πυλώνων», δηλαδή των μεταρρυθμίσεων στις πολιτικές σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους.

Με την Κατ’ Αρχήν Έγκριση, η αποδέσμευση των κονδυλίων του ΔΝΤ θα εξαρτάται από την εφαρμογή των πολιτικών και από τη λήψη εξασφαλίσεων για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε το χρέος να μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο. Περαιτέρω, η εκτίμηση της βιωσιμότητας του χρέους θα γίνει αποκλειστικά βάσει της ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους που θα πραγματοποιηθεί από το ίδιο το ΔΝΤ. Αναμένεται ότι η Κατ’ Αρχήν Έγκριση θα περιλαμβάνει μια προληπτική συμφωνία Stand-By για ένα ποσό δανείου που θα είναι πολύ χαμηλότερο από το κατώτατο όριο της κατ’ εξαίρεσιν πρόσβασης. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα χρειαστεί να προσδιορίσει τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες της Κατ’ Αρχήν Έγκρισης.

Win-win για τον Σόιμπλε

Με βάση τα παραπάνω ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πέτυχε διπλή νίκη στο χθεσινό Eurogroup αφού τελικά πήρε ακριβώς αυτά που ήθελε με τις επιδιώξεις του Μαΐου να ταυτίζονται πλήρως με την χθεσινή απόφαση.

1. Μία ακόμα γενικόλογη επανάληψη για τα μέτρα αναφορικά με το χρέος σύμφωνα με την απόφαση του 2016 και ενεργοποίηση ενός μόνο από τα εργαλεία που προβλέπονταν, αυτό της επιμήκυνσης αποπληρωμής., για να δώσει μία πάσα στο ΔΝΤ και να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, κρατώντας παράλληλα έναν αστερίσκο αφού όπως δήλωσε «Εάν επιπλέον μέτρα κριθούν αναγκαία στο τέλος του προγράμματος μπορούμε να τα λάβουμε»,.

2. Με την πάσα του ΔΝΤ για συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, να μεταθέσει τη συγκεκριμενοποίηση των όποιων μέτρων για το χρέος, όχι απλά μετά τις γερμανικές εκλογές, αλλά μετά το τέλος του προγράμματος, έχοντας παράλληλα επιβάλει την άποψή του για τα πλεονάσματα.