Κολλημένες παραμένουν οι ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων στις οποίες προχώρησαν οι τράπεζες. Την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον τελευταίο χρόνο, αλλά και την αναποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων που έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι τράπεζες, αποτυπώνει το γεγονός ότι τέσσερα στα δέκα δάνεια που έχουν ήδη ρυθμιστεί στο παρελθόν απαιτούν νέο διακανονισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) οι τράπεζες ρύθμισαν ως την 30ή Ιουνίου του 2016 δάνεια ύψους 46,7 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, το 37,5%, ήτοι δάνεια ονομαστικής αξίας 17,5 δισ. ευρώ, χρειάστηκε να ρυθμιστεί εκ νέου. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία οριστικής διευθέτησης προβληματικών δανείων μέσω ρυθμίσεων παραμένουν απογοητευτικά. Μόλις 2,6 δάνεια για κάθε 100 που έχουν ρυθμισθεί εμφανίζουν χαρακτηριστικά εξυγίανσης.

Η αποτυχία των ρυθμίσεων ως τα μέσα του 2016 (σ.σ. οι ρυθμίσεις που διενεργήθηκαν μετά θα κριθούν τους επόμενους μήνες) οφείλεται τόσο στο μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον (επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, αβεβαιότητα για τη χώρα, υπερφορολόγηση εισοδημάτων κ.ά.), όσο και στις πρόχειρες λύσεις διακανονισμού που προωθούσαν οι τράπεζες.

Η αποτυχία των ρυθμίσεων –εκτός από την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης– οφείλεται και στις ατελέσφορες λύσεις που δόθηκαν από τις τράπεζες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ αυτών που απαιτούν νέα ρύθμιση, περίπου 44% είχε διακανονιστεί με βραχυπρόθεσμες λύσεις (όπως η παροχή περιόδου χάριτος ή η καταβολή μόνο τόκων για μια συγκεκριμένη περίοδο), ενώ ένα 35% είχε διακανονιστεί με πιο μακροπρόθεσμες λύσεις (όπως η επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου ή η μείωση του επιτοκίου). Την ίδια στιγμή τα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί με λύσεις οριστικής διευθέτησης, δηλαδή μέτρα όπως ο διακανονισμός της απαίτησης εξωδικαστικά ή η διαγραφή μέρους της οφειλής, περιορίζονται σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ μόλις στο 2% των ρυθμισμένων δανείων.

Η αγωνία των τραπεζών

Έντονη είναι ανησυχία των τραπεζών για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο θέμα της αναδιάρθρωσης των «κόκκινων» δανείων.
Σε πρόσφατο γεύμα που είχε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γ. Στουρνάρας με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η τελευταία εξέφρασε τον προβληματισμό της για την καθυστέρηση της υλοποίησης του εξωδικαστικού συμβιβασμού ενώ την συζήτηση μονοπώλησε η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που μπορεί να δημιουργήσει εκ νέου προβλήματα στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Και τα δύο μέρη συμφωνούν στις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν ώστε να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο ανοίγοντας τελικώς τους ορίζοντες των διαθέσιμων λύσεων, προκειμένου να υπάρξει πλήρης εξυγίανση των ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν μπροστά τους να αντιμετωπίσουν τα stress tests του 2018.

Και το... καμπανάκι από ΤτΕ για δάνεια σε καθυστέρηση ως 90 ημέρες

Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από πλευράς των τραπεζών, με συγκεκριμένα εργαλεία για τη διαχείριση των πρώιμων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Των δανείων δηλαδή που είναι σε καθυστέρηση εξυπηρέτησης από 1 ως 90 ημέρες καθώς και όσων είναι τυπικά ενήμερα αλλά η εξόφλησή τους κρίνεται αβέβαιη, αν δεν ρευστοποιηθούν εξασφαλίσεις.

Τα δάνεια σε καθυστέρηση ως τρεις μήνες ανέρχονταν στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 13,2 δισ. ευρώ ενώ αυτά που κρίνονται ως αβέβαιης είσπραξης σε 16,7 δισ. Πρόκειται για μια δεξαμενή 30 δισ. ευρώ που εφόσον αντιμετωπισθεί με αποτελεσματικές ρυθμίσεις, νωρίς, θα μειώσει σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, ενισχύοντας τη ρευστότητα των τραπεζών.

Πηγή: ependisinews.gr