Πιο κοντά από ποτέ είναι η επανεκκίνηση των συνομιλιών για την αξιολόγηση στην Αθήνα μετά τη χθεσινή συνάντηση του Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με τους δανειστές στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, το πρώτο βήμα για τη συμφωνία έγινε την Παρασκευή, καθώς πλέον οι Ευρωπαίοι δανειστές και το ΔΝΤ έλυσαν τις διαφορές τους σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ψηφίσει η Ελλάδα, τα οποία μάλιστα παρουσίασαν ήδη χθες στον Υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ΔΝΤ αποδέχεται το στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ίσως το 2018 και 2019, ενώ μέχρι πρότινος ζητούσε μείωση στο 1,5% για να είναι βιώσιμο το χρέος.

Όσο για τα μέτρα λιτότητας για το διάστημα μετά το 2020, είναι ένα ζήτημα που παραμένει ανοιχρό, τονίζει γερμανική εφημερίδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της, θα ξεκαθαριστεί αργότερα, όπως και για τυχόν ελάφρυνση του χρέους, που ζητά το ΔΝΤ αλλά απορρίπτει η γερμανική κυβέρνηση. Η Handelsblatt υπενθυμίζει ότι την περασμένη εβδομάδα ο Πολ Τόμσεν είχε συζητήσεις στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Πλέον το "μπαλάκι" είναι στην πλευρά της Ελλάδας, που, αν αποδεχθεί την παραπάνω συμφωνία, τότε τα κλιμάκια των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα εντός της προσεχούς εβδομάδας για να συνεχιστεί η συζήτηση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιοόγησης. 

Deutsche Welle: Κοντά σε συμφωνία Ελλάδα-δανειστές

Ανάλογο ρεπορτάζ φιλοξενεί σήμερα και η Deutsche Welle.

Όπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα, μπορεί να μην έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία σε σχέση με το περίγραμμα στο οποίο θα κινηθούν στην Αθήνα οι θεσμοί, ωστόσο στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μικρή και μέσα στις επόμενες ώρες, το αργότερο στην αρχή της εβδομάδας, θα έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές.

Άλλωστε και η ανακοίνωση που εξέδωσε ο συντονιστής της χθεσινής συνάντησης, ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος πάντα μετράει τα λόγια του, στην ουσία «φωτογραφίζει» την επιστροφή των θεσμών.

Η χθεσινή τετράωρη διαπραγμάτευση των αξιωματούχων της Ευρωζώνης, του ΔΝΤ και του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται ότι ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα μέσα στην επόμενη βδομάδα προκειμένου να ολοκληρώσουν τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Η χθεσινή πρόοδος είναι προϊόν αμοιβαίων υποχωρήσεων όλων των πλευρών, γιατί διαφορετικά δεν υπήρχε περίπτωση να «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση φαίνεται να μετακινείται από την αρχική της θέση και να συζητάει τη νομοθέτηση των προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018. Οι δανειστές κάνουν από την πλευρά τους πίσω τόσο ως προς τα μέτρα που θα νομοθετηθούν, αποδεχόμενοι στην ουσία να νομοθετηθεί ένα μέρος τώρα και ένα μετά το 2018, όσο και στο συνολικό ποσό των μέτρων, το οποίο αναμένεται να είναι μικρότερο από 3,6 δισ. ευρώ που προβλέπει η πρότασή τους.

Τα προληπτικά μέτρα δεν θα εφαρμοστούν, εάν η Ελλάδα διασφαλίσει την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ ετησίως μετά το 2018.

Στο συνολικό πακέτο της συμφωνίας που θα προετοιμαστεί θα παρέχονται περαιτέρω διευκρινήσεις των Ευρωπαίων προς το ΔΝΤ αναφορικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα ληφθούν το 2018, ενώ μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση η ΕΚΤ από την πλευρά της θα εξετάσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι εφόσον οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέψουν στην Αθήνα μέχρι την Τετάρτη, τότε είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τη συνεδρίαση του Εurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, ώστε να εγκριθεί και σε πολιτικό επίπεδο από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.