To Eurogroup δεν κατέληξε σε πολιτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά σε μια σημαντική αλλαγή του μείγματος πολιτικών, είναι το σχόλιο της Barclays. Πιο σημαντική από το πράσινο φως για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα είναι, σύμφωνα με τον οίκο, η δέσμευση του προέδρου του Eurogroup J. Dijsselbloem για «στροφή από τη λιτότητα με μεγαλύτερη έμφαση στις βαθιές μεταρρυθμίσεις».
Όπως εξηγεί η Barclays, αυτό είναι σημαντικό γιατί θα βοηθήσει να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αφού μέσα στο Ταμείο υπάρχει συμφωνία ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να πάρει άλλα δημοσιονομικά μέτρα τώρα καθώς και γιατί η εξέλιξη αυτή ίσως να μαρτυρά τη μεγαλύτερη προθυμία των Ευρωπαίων πιστωτών να δώσουν μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, από ό,τι προηγουμένως.

Παρότι μένει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά, ο βρετανικός οίκος θεωρεί ότι ο πιθανός στόχος των πιστωτών είναι να καταλήξουν σε συμφωνία για την αξιολόγηση (staff-level agreement) το αργότερο έως τις ολλανδικές εκλογές της 15ης Μαρτίου. Συνεπώς, η Barclays προβλέπει ότι η Αθήνα θα λάβει τα 6,1 δισ. ευρώ των δανείων διάσωσης –ενδεχομένως σε αρκετές δόσεις- πριν από τις σημαντικές αποπληρωμές χρέους του Ιουλίου.

Μετά από αυτά, οι αναλυτές θεωρούν ότι μειώνονται οι πιθανότητες αναστολής του προγράμματος, αλλά επιβεβαιώνουν την άποψή τους ότι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που θα ενεργοποιήσει την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και την ένταξη της Ελλάδας στο QE, δεν αναμένεται πριν από το σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης, ενδεχομένως το δ΄ τρίμηνο του 2017.

Από την πλευρά της, η Capital Economics δηλώνει πως παρά την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και την πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, δεν έχει πειστεί ότι μια συμφωνία που θα διασφαλίσει το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα επιτευχθεί.

Παρότι η στροφή από τη λιτότητα στις μεταρρυθμίσεις επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι η απαίτησή της να μην πάρει περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα ικανοποιήθηκε, η Capital Economics τονίζει ότι τα μέτρα που πρέπει να συζητηθούν περιλαμβάνουν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, την οποία η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να περάσει.

«Και εάν υποθέσουμε ότι πραγματικά δεν θα υπάρξει πρόσθετη λιτότητα, δεν είναι ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ θα πειστεί ότι έχουν γίνει αρκετά για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», σημειώνει η εταιρεία αναλύσεων. Παρά τη γνωστή απαίτηση του ΔΝΤ για κούρεμα του χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για κάτι τέτοιο. «Και χωρίς άμεσο σχόλιο από το Ταμείο μέχρι στιγμής, δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο εάν θα συμμετέχει πλήρως στο τρίτο πρόγραμμα», προσθέτει η Capital Economics.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της, οι στόχοι του προγράμματος δεν θα επιτευχθούν, κυρίως γιατί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν θα είναι 2,7% -όπως προβλέπει το μνημόνιο- αλλά μόλις 0,5%. «Και όσο περισσότερο διαρκεί το σημερινό αδιέξοδο, τόσο πιο μακρινή γίνεται η προοπτική της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές τον επόμενο χρόνο, όπως σχεδιάζεται. Αντίστοιχα, το ρίσκο του Grexit και της χρεοκοπίας παραμένει σημαντικό», καταλήγει η Capital Economics.

πηγή ependisinews.gr