Περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος θα ληφθούν μόνο όταν τελειώσει το πρόγραμμα, αν είναι απαραίτητο, υπογράμμισε ο ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σημειώνοντας ότι αυτή είναι η καλύτερη στρατηγική με «δεδομένη την υπάρχουσα αβεβαιότητα».
Ειδικότερα, ο ο κ. Ρέγκλινγκ. σημείωσε πως υπάρχουν διαφωνίες σε δύο επίπεδα. Το ΔΝΤ, είπε, είναι πιο απαισιόδοξο σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης. Εμείς είμαστε πιο αισιόδοξοι, γιατί έχουμε ενσωματώσει τα στοιχεία του 2016 τα οποία ήταν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν. Όταν έχουμε τα πλήρη στοιχεία της Αθήνας, θα γνωρίζουμε καλύτερα για την κατάσταση.
Η δεύτερη διαφωνία με το ΔΝΤ, συνέχισε ο επικεφαλής του ESM, είναι ότι το Ταμείο επιθυμεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Από την άλλη πλευρά, εμείς στην Ευρώπη πιστεύουμε ότι τα μέτρα αυτά μπορούν να ληφθούν μόνο μετά τη λήξη του προγράμματος, εφόσον αυτό είναι αναγκαίο. Εκτιμούμε ότι αυτή είναι η καλύτερη στρατηγική, δεδομένης της υπάρχουσας αβεβαιότητας.
Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, ο Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι υπάρχει χρόνος να προσδιοριστεί χρονικά το πόσο πρέπει να διατηρηθεί στο ύψος του 3,5% του ΑΕΠ.
«Δεν υπάρχει διαφωνία για το επίπεδο του πρωτογενούς πλεονάσματος που απαιτείται. Υπογράφηκε από όλους τους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Τσίπρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί είναι επαρκή ώστε η Ελλάδα να πετύχει τον στόχο το 2018.