Καθυστερήσεις στην αξιολόγηση βλέπει η Citigroup, καθώς εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να συμφωνήσει με το συμπληρωματικό μνημόνιο που ζητούν οι δανειστές για το 2019, με το κλείσιμο της συμφωνίας να καθυστερεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση της Citi, οι δανειστές ζητούν από την Αθήνα μέτρα για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τα οποία αποτελούσαν κόκκινες γραμμές για τον ΣΥΡΙΖΑ και κατ' επέκταση θα είναι πιο δύσκολο να ψηφιστούν από την κοινοβουλευτική ομάδα.

"Η συμφωνία σε ένα νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο μπορεί να χρειαστεί μήνες και κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε ένα deal της τελευταίας στιγμής τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, πριν από τις αποπληρωμές των δανείων με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η ελληνική κυβέρνηση", τονίζει η Citi.

Ως γνωστόν, το πακέτο αγγίζει το 2% του ΑΕΠ και θα εφαρμοστεί από το 2019, αν οι στόχοι του προγράμματος δεν πληρούνται, ενώ θα πρέπει να ψηφιστούν από το Κοινοβούλιο τώρα.

Ως "αντίβαρο" η κυβέρνηση πιέζει για τη νομοθέτηση μέτρων σε περιπτώσεις υπερ-απόδοσης στους στόχους του προγράμματος, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης τις αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.