Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημερινή συνάντηση των κυβερνητικών στελεχών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες μπορει να διαπιστώθηκαν κάποια σημεία προσέγγισης μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο, δεν στάθηκαν όμως ικανά για να καλύψουν όλες τις διαφορές που τους χωρίζουν.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, «αγκάθι» αποτελεί η δυνατότητα διαγραφής, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των επιχειρηματικών οφειλών, των παρακρατούμενων φόρων και συγκεκριμένα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ).

Η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί να υπάρχει δυνατότητα διαγραφής σε οφειλές ΦΠΑ και ΦΜΥ, αντίθετα με τους δανειστές οι οποίοι θέλουν να δίνεται αυτή η δυνατότητα στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων.

Μικρότερη διαφωνία διαπιστώθηκε στο όριο των οφειλών που θα πρέπει να έχει μια επιχείρηση ώστε να δικαιούται να υπαχθεί στον μηχανισμό. Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι αίτηση μπορεί να υποβάλει όποιος έχει οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ με τους δανειστές και τις τράπεζες να ζητούν το όριο αυτό να διαμορφωθεί στις 50.000 ευρώ.

Απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχουν και ως προς τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, όπου σύμφωνα με τους εκπροσώπους των θεσμών δεν θα πρέπει να εξαιρούνται από τη διαδικασία.

Αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα «αγκάθια» αποτελεί τόσο ο χρόνος δημιουργίας αυτών των χρεών, το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή των αιτήσεων αλλά και ο χρονικός ορίζοντας του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν, ωστόσο, πως η συμφωνία στον τομέα αυτό δεν θα αργήσει, εξηγώντας ότι "δεν υπάρχει ιδεολογική διαφορά στο συγκεκριμένο θέμα και ότι τα περισσότερα ανοικτά ζητήματα που αφορούν στις ρυθμίσεις των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων έχουν κλείσει".