Ανησυχία στην αγορά έχει προκαλέσει η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης καθώς το ορόσημο για κλείσιμο εντός Μαρτίου απομακρύνεται και ήδη να αποτυπώνονται οι συνέπειες.
Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο Euroworking group της Πέμπτης όπου θα συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι των θεσμών θα αρκεστεί σε μια ανασκόπηση των έως τώρα συναντήσεων στην Αθήνα.
Το τι θα γίνει αμέσως μετά είναι άγνωστο . Κανείς δεν βεβαίωνε μέχρι και χθες ότι μετά την συνεδρίαση του EWG οι θεσμοί θα επιστρέψουν κανονικά για να συνεχίσουν τις απευθείας διαπραγματεύσεις.
Αν πάντως δεν επιστρέψουν μέχρι και το τέλος της εβδομάδας τότε το ενδεχόμενο να υπάρξει τεχνική συμφωνία μέχρι και το Eurogroup της 20ης Μαρτίου χάνεται οριστικά και πλέον θα πρέπει να περιμένουμε τι πρόοδος θα γίνει μέχρι και την σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στις 7 Απριλίου.
Κερασάκι στην τούρτα ήταν το γεγονός ότι την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας εκθείαζε χθες την καλή πορεία των στοιχείων της οικονομίας, ακολούθησε η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι αναθεωρούνται τα στοιχεία του ΑΕΠ για το 2016, κόβοντάς τους τα φτερά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και άλλες παράλληλες διαπραγματεύσεις που θέλουν την ευρωπαϊκή πλευρά να επεξεργάζεται ένα σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη με τα χρήματα που έχουν περισσέψει από το πακέτο στήριξης των τραπεζών αλλά και με ένα επιπλέον ποσό από το ΔΝΤ.
Αυτό προϋποθέτει βέβαια ότι η ελληνική πλευρά θα δεχθεί να κάνει τις υποχωρήσεις που της ζητούνται και αυτές δεν είναι άλλες από τις μειώσεις των 3,6 δισ. μέσω του αφορολόγητου και των συντάξεων.
Αυτό θα σημάνει απώλεια κάθε χρόνο ενός μισθού για τους μισθωτούς μέσω της μείωσης του αφορολόγητου και μιας σύνταξης για τους συνταξιούχους απ' την περικοπή της προσωπικής διαφοράς.