Η πιθανότητα εξόδου μιας χώρας από το ευρώ –πέραν της Ελλάδας- είναι πολύ χαμηλή, αλλά μπορεί να αυξηθεί ουσιαστικά φέτος, λόγω της ανόδου των αντιευρωπαϊκών κομμάτων στην περιοχή, προειδοποιεί η Moody’s.

«Πέραν της Ελλάδας, η Moody’s πιστεύει ότι η πιθανότητα να φύγει μια χώρα από την Ευρωζώνη παραμένει πολύ χαμηλή», λέει ο αναλυτής του οίκου Colin Ellis. «Ωστόσο, η πιθανότητα αυτή θα μπορούσε να αυξηθεί κατά τους επόμενους μήνες, ανάλογα με τα αποτελέσματα των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων».

Η Moody’s χαρακτηρίζει απίθανο το ενδεχόμενο κάποιο από τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα να εξασφαλίσει μια λαϊκή εντολή για την έξοδο από το ευρώ στο κοντινό μέλλον, όμως προειδοποιεί ότι αυτά τα κόμματα μπορούν να επηρεάσουν την πολιτική ατζέντα, μειώνοντας ενδεχομένως τη στήριξη για την παραμονή στην Ευρωζώνη.

Ο οίκος τονίζει πως η όποια έξοδος από το κοινό νόμισμα θα είναι μια υπαρξιακή κρίση για το ευρώ, καθώς θα αποδεικνύει ότι η νομισματική ένωση δεν ήταν αδιαίρετη. Παρόλα αυτά, εάν μία χώρα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και τυπώσει ξανά εθνικό νόμισμα, αυτό δεν θα οδηγούσε αυτόματα σε default. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Moody’s θα εξετάσει εάν έχει υπάρξει μεταβολή της χρηματοοικονομικής αξίας των υποχρεώσεων της χώρας προς τους κατόχους των ομολόγων της, σε σχέση με τα όσα αρχικά αναφέρονταν στις συμβάσεις των ομολόγων.

Ο οίκος θα καταλήξει ότι έχει υπάρξει default μόνο στην περίπτωση που η αλλαγή του νομίσματος σημαίνει πως οι πιστωτές θα λάβουν τίτλους μειωμένης αξίας σε σχέση με εκείνους που αρχικά είχαν στα χέρια τους, με το ευρώ.

«Τελικά, το ενιαίο νόμισμα είναι ένα πολιτικό οικοδόμημα, το οποίο εξαρτάται από τη συνεχή λαϊκή στήριξη στις χώρες μέλη. Η όποια απόδειξη ότι αυτή η λαϊκή στήριξη μειώνεται σε σημαντικές χώρες μέλη, θα μπορούσε να επηρεάσει τη στήριξη και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, αυξάνοντας τους πιστωτικούς κινδύνους», τονίζει ο Ellis.