Αναγκαίο εμφανίζεται να είναι πλέον η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σύμφωνα με ανάλυση του αμερικανικού Stratfor, το οποίο αναφέρει ότι η παραμονή της σε αυτή θα επηρεάσει τη σταθερότητα της.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό ινστιτούτο στρατηγικών αναλύσεων, οι πιθανότητες Grexit έχουν αυξηθεί σήμερα. Η Αθήνα, λέει χαρακτηριστικά, έχει υποσχεθεί να υλοποιήσει αντιδημοφιλείς οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να λάβουν ακόμα μία δόση από τους δανειστές την ώρα που κάποιες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις μπορούν να προκαλέσουν κοινωνική αστάθεια στην Ελλάδα.

Το Stratfor στέκεται επίσης και στην κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία σε συνδυασμό με τα παραπάνω μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευσή της.

Πρόωρες εκλογές όμως στην Ελλάδα μπορεί να μετατραπούν σε δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Μία πιθανή έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος μάλιστα δεν αποτελεί πρόκληση για την Ευρωζώνη από τη στιγμή που το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού χρέους είναι προς διεθνής πιστωτές. Η έξοδος βέβαια θα αποτελούσε πρόβλημα αν γινόταν πριν πέντε χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει το Stratfor στην ανάλυσή του, σε πολιτικό επίπεδο μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε φαινόμενο-ντόμινο σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης όπως η Ιταλία και Ισπανία. Συνδυασμένο βέβαια με το Brexit μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στην Ευρωζώνη και να επηρεάσει τις επερχόμενες εκλογές