Συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, να δοθεί μία νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν «ισχυρές δεσμεύσεις» από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα. Επίσης, ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι σύντομη.

Αγκάθια της διαπραγμάτευσης, συνεχίζουν να είναι τα εργασιακά και οι ιδιωτικοποιήσεις, με τις ελληνικές αρχές να καλούνται να δώσουν σαφής και συγκεκριμένες υποσχέσεις ως προς τις υποχωρήσεις που προτίθενται να κάνουν.

Ειδικότερα, στα εργασιακά τα αγκάθια έχουν να κάνουν με τις απολύσεις, την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και την κατάργηση των προνομίων των συνδικαλιστών. Το ΔΝΤ ζητά περισσότερες ομαδικές απολύσεις με όριο 10% τον μήνα, αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου για τις απεργίες και θεσμοθέτηση του lock out.

Την ιδια στιγμή, σαφείς δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επίτευξη προόδου στα εργασιακά, έτσι ώστε να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, ζητά η πλευρά των δανειστών και ιδιαίτερα το ΔΝΤ.

Σόιμπλε : Υπάρχουν καθυστερήσεις - Θα έπρεπε να έχουμε ήδη συμφωνία

Αιχμές για την ελληνική κυβέρνηση και τους χειρισμούς της άφησε ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup σήμερα.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι "θα μπορούσαμε να έχουμε τελειώσει νωρίτερα με την αξιολόγηση".

Ερωτηθείς για το αν είναι κοντά η συμφωνία, ο Γερμανός Υπουργός τόνισε ότι "υπάρχουν δυσκολίες οι οποίες καθυστερούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης".

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, κλείστε την αξιολόγηση

Κάλεσμα στην Ελλάδα για να κλείσει το συντομότερο δυνατόν την αξιολόγηση από τον Πιέρ Μοσκοβισί στο Eurogroup. 

Ο Επίτροπος Οικονομικών δεν μίλησε για συγκεκριμένη ημερομηνία συμφωνίας, αλλά τόνισε ότι "πρέπει να κινηθούμε γρήγορα", γιατί "όσο καθυστερεί η αξιολόγηση, αυξάνεται η αβεβαιότητα".

"Πρέπει να δώσουμε το σήμα ότι προχωράμε", πρόσθεσε σχετικά με το σημερινό Eurogroup, στο οποίο δεν αναμένεται συμφωνία, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων. "Οι μεταρρυθμίσεις οδηγούν στην ολοκλήρωση των αξιολογήσεων. Αυτό δίνει σήμα στους οικονομικούς παράγοντες για την Ελλάδα. Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις", τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για εκλογές, αρκούμενος να πει ότι δεν θέλει να μιλήσει για πολιτική. "Δεν θα σας πω εγώ ποιος πρέπει να κυβερνά την Ελλάδα. Από το Eurogroup του 2015 μέχρι σήμερα έχει καλυφθεί πολύς δρόμος στην Ελλάδα.Μιλάμε για ένα success story", δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Όσον αφορά στο ΔΝΤ, ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, λέγοντας πάντως ότι ο ESM θα μπορούσε να γίνει το Ευρωπαϊκό ΔΝΤ.

Ντάισελμπλουμ: Πρώτα θα ενημερώσω τους Υπουργούς για την Ελλάδα

Δεν αποκάλυψε το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας και των Ευρωπαίων για την αξιολόγηση ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Ερωτηθείς σχετικά κατά την προσέλευσή του στο Eurogroup, απάντησε χαρακτηριστικά πως "θα ενημερώσω πρώτα τους ΥΠΟΙΚ και μετά τους δημοσιογράφους". "Έχω συχνές συναντήσεις για να προετοιμάσω το Eurogroup", πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο αποτέλεσμα των Ολλανδικών εκλογών, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι απαιτείται ακόμα αρκετός χρόνος για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.