Στην «παρέλαση» ή αλλιώς στο EuroWorkingGroup (EWG) της 25ης Μαρτίου παραπέμπεται το οικονομικό επιτελείο σχετικά με τη δόση του 1 δισ. ευρώ, την οποία έβαλαν στον «πάγο» οι δανειστές, καθώς παραμένει η διάσταση απόψεων μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών για το νέο νόμο Κατσέλη.

Ακόμα και ο «φιλικός» προς κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, υπογράμμισε ότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα που έπρεπε να έχουν διευθετηθεί στο τέλος του 2018. Δήλωσε αισιόδοξος, αλλά υπογράμμισε με έμφαση ότι η λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων πρέπει να περιοριστεί αυστηρά στους ευάλωτους οικονομικά και όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πάρει τη δόση από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Στο ΥΠΟΙΚ, πάντως, δηλώνουν αισιόδοξοι.

Λιγότερο αισιόδοξη εμφανίζεται η Wall Street Journal, η οποία σε δημοσίευμά της εκτιμά ότι πίσω από τον πάγο στο 1 δισ. ευρώ κρύβεται μια γενικότερη ευρωπαϊκή ανησυχία ότι η Αθήνα κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, καθώς οι εκλογές πλησιάζουν.

«Οι Ευρωπαίοι υποσχέθηκαν στην Αθήνα το ποσό, μέρους των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα κατά τη διάρκεια της κρίσης, αν συνεχίζει να αναδιαμορφώνει την οικονομία της, μετά το τέλος του προγράμματος. Ομως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποκρούει κάποιες από τις προτάσεις της Ευρωζώνης» αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

Το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη δεν ήταν ο μόνος παράγοντας ανησυχίας στο Eurogroup, γεγονός που ουσιαστικά έρχεται να συμπληρώσει το δημοσίευμα της Wall Street Journal. Οι δανειστές παρακολουθούν με ανησυχία και άλλες εκκρεμότητες, όπως τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, την έλλειψεη προόδου στην Εγνατία Οδό, τη διαδικασία στελέχωσης της ΑΑΔΕ, τις ανεπιτυχείς προσπάθειες ιδιωτικοποίησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Ενδεικτικά: Ενώ θα έπρεπε να έχουν αποπληρωθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1,3 δισ. ευρώ, η Αθήνα έχει εξοφλήσει μόλις 600 εκατ. ευρώ.