Ο "μύλος" της δεύτερης αξιολόγησης που δεν κλείνει παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης το τελευταίο εξάμηνο, έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην ελληνική οικονομία, η οποία εκπέμπει σήμα SOS.

Η δραματική κατάσταση στην αγορά και το τραπεζικό σύστημα αρχίζει να μην κρύβεται, ενώ η συμφωνία δεν αναμένεται να κλείσει ούτε τον Απρίλιο, αναβάλλοντας τις εξελίξεις για τον Μάιο.

Κάνουν "φτερά" οι καταθέσεις

Ο φόβος για ένα "ατύχημα" με το ευρώ είναι ενδεικτικός στα νοικοκυριά, καθώς όλο και περισσότεροι βγάζουν τα χρήματα από τις τράπεζες. Όπως επιβεβαίωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, ο Φεβρουάριος ήταν ο τρίτος συνεχόμενος μήνας που σημειώθηκε εκροή καταθέσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι καταθέσεις υποχώρησαν κατά 0,7 δισ. ευρώ, σε μηνιαία βάση, στα 119,07 δισ. ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2001. Είχαν ήδη σημειώσει κάμψη 1,63 δισ. ευρώ στα 119,75 δισ. τον Ιανουάριο.

Αυξάνεται ο ELA

Την επιδείνωση της κατάστασης στην οικονομία επιβεβαίωσε πριν λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυξάνοντας για δεύτερο σερί μήνα τον ELA κατά 0,4 δις.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη αύξηση του ELA, αφού και τον Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 300 εκατ. ευρώ αυξήθηκε ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.

Το ποσό δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον ELA έχει σταματήσει να αυξάνεται από τον Σεπτέμβριο του 2015, μετά την επίτευξη συμφωνία ενώ τους προηγούμενους μήνες αυξανόταν συνεχώς μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μη δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις.

"Μνημόνιο ή χρεοκοπία"

Την ίδια στιγμή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, κάλεσε την κυβέρνηση να κλείσει άμεσα την αξιολόγηση, προειδοποιώντας πως τα αποτελέσματα της καθυστέρησης έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητά στην οικονομία.

"Δεν έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας. Έχουμε καλύψει το 90% της απόστασης για να τελειώσει το πρόγραμμα, δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε πισωγύρισμα", δήλωσε στο capital.gr ο διοικητής της ΤτΕ, προσθέτοντας ότι "δεν είμαστε ακόμα σε αδιέξοδο, αλλά είμαστε πολύ κοντά στον τοίχο".

Σε ανάλογο μήκος κύματος και οι σημερινές δηλώσεις του συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτη Λιαργκόβα, ο οποίος έθεσε το δίλημμα νέο μνημόνιο ή χρεοκοπία. 

"Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, δεν φαίνεται με βάση τα σημερινά δεδομένα να βγαίνουμε στις αγορές το 2018, άρα ή θα παραταθεί το τρέχον μνημόνιο ή θα είναι ένα τέταρτο μνημόνιο ή χρεοκοπούμε", τόνισε μιλώντας στον Real FM.