Επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα τις αμέσως επόμενες μέρες συμφωνήθηκε σε συνάντηση που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι θεσμοί θα επιστρέψουν πιθανότατα, την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από το Πάσχα.

O στόχος για σήμερα είναι ένα περίγραμμα συμφωνίας έτσι ώστε να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Ελλάδα. Σημείο αναφοράς αυτού του περιγράμματος, είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προωθεί μια λύση για μέτρα σε δύο δόσεις, με την περικοπή των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020. Σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει και τις θέσεις του ΔΝΤ, η λύση αυτή προβλέπει την ενεργοποίηση του συνόλου των μέτρων από το 2019, αν η Ελλάδα αποκλίνει από το στόχο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Η λύση που μέχρι χθες φαινόταν να προκρίνεται είναι να γίνει προσαρμογή 0,7% – 0,8% του ΑΕΠ το 2019 από περικοπές συντάξεων και 0,2%-0,3% από περικοπή του αφορολόγητου ώστε να συμπληρωθεί το 1% του ΑΕΠ για το 2019.

Αντίστοιχα για το 2020 η συνολική προσαρμογή του 1% του ΑΕΠ μπορεί να προκύψει στο μεγαλύτερο μέρος της από τη μείωση του αφορολόγητου (0,7-0,8% του ΑΕΠ ) και το υπόλοιπο ( 0,2-0,3% του ΑΕΠ) να προκύψει από τη μείωση των συντάξεων.