Βαρύς είναι ο λογαριασμός της χθεσινής συμφωνίας που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες παρά τους πανηγυσριμούς της κυβέρνησης για για αντίμετρα και εργασιακά. Σίγουρο είναι ότι παραμένουν ακόμη πολλά θολά σημεία τα οποία θα ξεκαθαριστούν με την έλευση των θεσμών στην Αθήνα τις επόμενες μέρες.

Στο στόχαστρο αναμένεται να μπουν κύριες και επικουρικές συντάξεις που λαμβάνουν πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι στην Ελλάδα. Οι ειδικοί υπολογίζουν απώλειες ως 700 ευρώ το χρόνο ακόμη και για συνταξιούχους που λαμβάνουν κάτω από 1.000 ευρώ «καθαρά» το μήνα.


Στο άλλο μέτωπο αυτό του αφορολόγητου αναμένεται μείωσή του από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα για τον άγαμο, στις 6.000 ευρώ, φέρνοντας ετήσιες απώλειες από 650 ευρώ για όσους βγάζουν από μόλις 500 ευρώ το μήνα και πάνω. Ειδικά όμως για τους χαμηλοσυνταξιούχους η συνδυαστική απώλεια και από τη μείωση των συντάξεων ενδέχεται να ξεπεράσει για κάποιες κατηγορίες ακόμη και τα 1.200 ευρώ ετησίως.
Η μείωση του αφορολόγητου δεν είναι σίγουρο πότε θα εφαρμοστεί.Η χθεσινή συμφωνία περιλαμβάνει δύο εκδοχές. Η πρώτη, αν η κυβέρνηση πετύχει το στόχο του 2018, προβλέπει ότι το αφορολόγητο θα μειωθεί το 2020. Αν όμως χαθεί ο στόχος του 2018 (π.χ. το πλεόνασμα είναι 2,5% του ΑΕΠ αντί 3,5%) η μείωση του αφορολόγητου θα εφαρμοστεί κι αυτή το 2019 όπως οι συντάξεις.


Από τις χθεσινές δηλώσεις στη Μάλτα δεν κατέστη σαφές το χρονικό διάστημα για το οποίο θα διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ. Ακόμη, μετατέθηκε για μετά τη τεχνική συμφωνία, το staff level agreement ,η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, κάτι που οδηγεί σε καθυστερήσεις το ζήτημα της υπαγωγής της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.