Η γραφειοκρατία μπορεί να αποτελεί το «θεμέλιο της δημοκρατίας», σύμφωνα με τον Γερμανό κοινωνιολόγο Μαξ Βέμπερ, αλλά ο εξωδικαστικός συμβιβασμός κινδυνεύει να «μπλεχτεί» στα γρανάζια της και να οδηγήσει σε χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αλλά και των τραπεζών , πρόκειται για έναν περίπλοκο νόμο, δύσκολα εφαρμόσιμο στην πράξη, με διαδικασίες άκρως γραφειοκρατικές και χρονοβόρες και δεν αποκλείεται οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί για χιλιάδες επιχειρήσεις να «σκοντάψουν» στα πρωτοδικεία, όπως συνέβη και με το Νόμο Κατσέλη.

Το γεγονός ότι στον εξωδικαστικό συμβιβασμό εντάσσεται το σύνολο των πιστωτών του οφειλέτη, από τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και εργαζόμενοι, καθιστά τη διαδικασία αρκετά πολύπλοκη. Χαρακτηριστικό είναι η διαδικασία είναι και ίδια τόσο για τις μικρές όσο και για τις μεγάλες επιχειρήσεις με μόνη διαφοροποίηση τη συμμετοχή εμπειρογνώμονα, η οποία για τις μικρές επιχειρήσεις είναι προαιρετική.

Ο όγκος των πιστοποιητικών και των εγγράφων που απαιτούνται για την ένταξη στη ρύθμιση είναι εξίσου μεγάλος και η συγκέντρωσή τους ιδιαίτερα χρονοβόρα. Οπως επισημαίνουν τα Νέα ενδεικτικό της γραφειοκρατίας του νόμου είναι ότι μόνο για την υποβολή της αίτησης για την ένταξη στη διαδικασία απαιτούνται 25 έγγραφα, βεβαιώσεις και πιστοποιητικά και 19-20 βήματα κατά τη διαδικασία.

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι ο κίνδυνος να οδηγηθούν μέσω του μηχανισμού του εξωδικαστικού συμβιβασμού στα δικαστήρια χιλιάδες περιπτώσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων κάτι που θα επέβαινε σε βάρος πολλών βιώσιμων επιχειρήσεων.

Κατά την παρουσίαση του μηχανισμού, ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, έκανε λόγο για «θετικές προϋποθέσεις» ως προς τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της οικονομίας. Ο αρμόδιος υπουργός ξεκαθάρισε ότι το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο εισάγεται σήμερα στη Βουλή, δεν εγγυάται τη ρύθμιση των οφειλών κάθε επιχείρησης, καθώς καμία ρύθμιση δεν μπορεί να επιβληθεί ενάντια στη βούληση των πιστωτών.

Ωστόσο, κατά τον ίδιο, «αίρει τα εμπόδια και δημιουργεί εκείνες τις θετικές προϋποθέσεις όχι μόνο για τη ρύθμιση των χρεών των βιώσιμων επιχειρήσεων αλλά και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

«Για εμάς, είναι ευθύνη η εξασφάλιση ενός θεσμικού πλαισίου που θα δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για δίκαιη, ρεαλιστική αποπληρωμή των χρεών, με σεβασμό στην αξιοπρεπή διαβίωση του οφειλέτη που ασφυκτιά από συσσωρευμένα χρέη» τόνισε στο ίδιο πλαίσιο.

Μία διαδικασία με ηλεκτρονικό τρόπο

Σύμφωνα με τον κ.Παπαδημητρίου ο μηχανισμός θα επιχειρήσει να δώσει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να διαπραγματευτεί σε μία μόνο διαδικασία με το σύνολο των πιστωτών της. Η διαδικασία αυτή, θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, γεγονός το οποίο θα μειώνει το διοικητικό κόστος τόσο για την επιχείρηση, όσο και για τους πιστωτές.

Υπογράμμισε επίσης, ότι το νομοσχέδιο προβλέπει τη συμμετοχή και του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ως πιστωτών, με τους ίδιους όρους που συμμετέχουν και οι ιδιώτες πιστωτές.

Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και σε ατομικές επιχειρήσεις, να ρυθμίσουν τα χρέη τους συνολικά και ταυτόχρονα προς όλους τους πιστωτές τους.

Διάσωση επιχειρήσεων με υγιή χαρακτηριστικά

Αναλύοντας τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού, ανέφερε ότι πλέον, η διευθέτηση του χρέους δεν θα βασίζεται σε οικονομικά μεγέθη, όπως το ύψος του χρέους και του μεγέθους της επιχείρησης, αλλά στην πραγματική ικανότητα αποπληρωμής της επιχείρησης.

Στόχος, κατά τον αρμόδιο υπουργό, είναι η διάσωση των επιχειρήσεων με υγιή χαρακτηριστικά, ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους από καλύτερες βάσεις και να διασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, εξυγιαίνοντας ταυτόχρονα τόσο τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, όσο και τα έσοδα του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Εν κατακλείδι, ο αρμόδιος υπουργός προανήγγειλε τη δημιουργία ειδικής διάταξης, προκειμένου να προστατεύονται από άδικες διώξεις οι εκπρόσωποι των πιστωτών, οι οποίοι συναινούν σε ρύθμιση οφειλών.


πηγή ependisinews.gr