Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά το χρέος διαμήνυσε η Κριστίν Λαγκάρντ σε δηλώσεις της στις Βρυξέλλες. Η κ.Λαγκάρντ είπε ότι θα χρειασθεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά το πως θα γίνει αυτό θα αποφασισθεί μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, το 2018.

Η Κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι το «εύρος» της ελάφρυνσης του χρέους θα αποφασιστεί το 2018, δηλαδή μετά το τέλος του προγράμματος, ωστόσο τώρα πρέπει να αποφασιστούν οι «τεχνικές λεπτομέρειές» της. Η ίδια εξήγησε ότι προκειμένου να μπορεί να προτείνει στο ΔΣ του Ταμείου τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, πρέπει να υπάρχουν «ικανοποιητικό επίπεδο δέσμευσης» από τους πιστωτές της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους. Υπογράμμισε, δε, πως ό,τι αποφασιστεί τώρα πρέπει να ξεπερνά μια γενική λίστα των παρεμβάσεων που έχει ήδη παρουσιαστεί και να υπάρχουν συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά της ελάφρυνσης.


Μόλις τη Μεγάλη Δευτέρα η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών πρόλαβε να ακυρώσει ουσιαστικά τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup της Παρασκευής στάθηκε στην ανάγκη εφαρμογής των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων. «Πρώτα θα πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε συμφωνήσει και ύστερα θα εξετάσουμε τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» εξήγησε αναλυτικά.

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή, η ψήφιση των μέτρων έγινε δεκτή υπό την προϋπόθεση να υπάρξει ρύθμιση για το χρέος.

«Τα αρνητικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί θα εφαρμοστούν μόνο υπό την προϋπόθεση της ρύθμισης του ελληνικού χρέους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της κεντρικής επιτροπής, που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, καθώς σε σύνολο 136 παρόντων, μόνο 11 καταψήφισαν και 12 ψήφισαν λευκό.