Συμφωνία και γρήγορα θέλει πλέον η κυβέρνηση, αλλά τα μηνύματα από τους δανειστές –και ειδικά το ΔΝΤ- δείχνουν κίνδυνο καθυστερήσεων και αυξημένης πίεση για επιπλέον μέτρα, πέραν και από αυτά που ήδη αρχίζουν να ξεδιπλώνονται στα πρώτα κείμενα συμφωνίας που έφεραν μαζί τους στην Αθήνα οι απεσταλμένοι της Τρόικα.
Η πρώτη ημέρα ανέδειξε πάντως τη δυσκολία της κυβέρνησης να αποδεχθεί τη μεταφορά κάποιων ΔΕΚΟ στο νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιησεων. Ως εκ τούτου θα παζαρέψει την εξαίρεση κάποιων εξ αυτών από τη σχετική λίστα, όπως επίσης τη δημιουργία ενός μηχανισμού μέσω του οποίου το Κράτος θα μπορεί να επηρεάζει τη γενικότερη πολιτική των ΔΕΚΟ.
Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εξερχόμενος της συνάντησης είπε πως σχετικά με το Υπερταμείο, η κυβέρνηση ζήτησε διαφορετικές διατυπώσεις σε 2-3 θέματα.
«Ενδεικτικά ζητάμε να αποσαφηνιστεί ποιος θα είναι ο μηχανισμός μέσα από τον οποίο το κράτος θα μπορέσει να επηρεάσει την πολιτική στις ΔΕΚΟ», ανέφερε σχετικά και προσέθεσε πως αυτό θα μπορούσε να το κάνει ένα γραφείο ή ένας οργανισμός.
Ερωτηθείς για τη λίστα με τις εταιρείες του Δημοσίου που θα υπαχθούν στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) είπε πως έχει υπάρξει μια λίστα που έχει εξεταστεί στο ΚΥΣΟΙΠ, αλλά από αυτή για διάφορους λόγους έχουν αφαιρεθεί κάποιες ΔΕΚΟ. «Θα φθάσουμε σε τελική λίστα που θα ξαναμπεί στο ΚΥΣΟΙΠ», είπε.
Ο αξιωματούχος απεκάλυψε πως οι θεσμοί ενημερώθηκαν και για το Ελληνικό και το πως αντιμετωπίζονται τα προβλήματα με δασάρχη και αρχαιολογία. «Έγινε συζήτηση για το πως θα πάνε πιο γρήγορα κάποιες ιδιωτικοποιήσεις», προσέθεσε χωρίς να γίνει όμως συγκεκριμένος.
Όπως τόνισε, οι διάφορες θα γεφυρωθούν πρώτα σε επίπεδο κλιμακίων και όσες δεν επιλυθούν θα οδηγηθούν προς επίλυση σε επίπεδο επικεφαλής των Θεσμών.
Τέλος ανέφερε πως το κείμενο του Μνημονίου της ΕΕ είναι 40 σελίδες και το κείμενο του Μνημονίου του ΔΝΤ μόλις 5 και πως και τα δυο κείμενα δεν εμπεριέχουν τίποτα νέο, αλλά όσα έχουν προκαταρκτικά συμφωνηθεί.