Στη μέγγενη της διαπραγμάτευσης βρίσκεται η αποταμίευση, καθώς η παρατεταμένη για μήνες ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει προξενήσει αβεβαιότητα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Τα ελληνικά νοικοκυριά δεν φαίνεται να συμμερίζονται την αισιοδοξία που εκφράζουν συνεχώς τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για το τέλος της λιτότητας.

Οικονομολόγοι και άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία στροβιλίζεται σε ένα υφεσιακό περιβάλλον με το καλύτερο σενάριο να μιλά για στασιμότητα. Όμηρος σε κάθε περίπτωση της πολιτικής διαπραγμάτευσης είναι η αποταμίευση. Οι εξαντλητικοί φόροι εξανεμίζουν το όποιο εισόδημα παραμένει στα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα η αποταμίευση να αποτελεί " όνειρο θερινής νυκτός". Προ των πυλών άλλωστε είναι τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος, καθώς και τα "ραβασάκια" του ΕΦΚΑ.

Μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί, τα ελληνικά νοικοκυριά κρατούν ακόμη τα λιγοστά χρήματά τους κάτω από τα στρώματα, φοβούμενα να τα αποταμιεύσουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Η φυγή των καταθέσεων έχει εξελιχθεί σε πονοκέφαλο για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα η οποία έφτασε τα 2,3 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2017.

Διαβάστε ολόκληρο το θέμα στο ependisinews.gr