Με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες τα ξημερώματα ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών, η συζήτηση στρέφεται πλέον στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το deal αναμένεται να κλείσει πριν από τις σημαντικές αποπληρωμές χρεών του Ιουλίου, σημειώνει η Capital Economics. Όμως, προειδοποιεί ότι οι ανησυχίες για μια ελληνική χρεοκοπία και για ένα Grexit μπορεί να μετριάζονται για ένα διάστημα, αλλά δεν πρόκειται να εξαφανιστούν.

Στην αποτίμηση της χθεσινής συμφωνίας, η Capital Economics επισημαίνει ότι αυτή δεν προσθέτει και πολλά στην προηγούμενη συμφωνία, του Απριλίου. «Η Ελλάδα είχε ήδη συμφωνήσει σε ‘μεταρρυθμίσεις’ (ή μέτρα λιτότητας) που ισοδυναμούν στο 2% του ΑΕΠ για το 2018 και το 2019. Η τωρινή συμφωνία οριστικοποιεί την προηγούμενη και προσθέτει μερικά μικρότερα μέτρα», αναφέρεται.

Μετά από αυτά, η Capital Economics θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο για έναν συμβιβασμό που θα ανοίξει το δρόμο για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα. «Εάν το ΔΝΤ δεσμευτεί να συμμετάσχει, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων πιθανότατα θα μειωθούν περαιτέρω. Και στη συνέχεια, η ΕΚΤ ίσως να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», εκτιμούν οι οικονομολόγοι της εταιρείας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται η περαιτέρω πτώση του spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού από τις περίπου 580 μονάδες βάσης στα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. «Ωστόσο, καθώς περιμένουμε ότι η απόδοση του γερμανικού Bund θα αυξηθεί κατά 165 μονάδες βάσης, περίπου στο 2% έως τα τέλη του 2019, ακόμα και η συρρίκνωση του spread στα χαμηλά του 2014, στις 425 μονάδες βάσης, δεν θα βοηθήσει ιδιαίτερα την απόδοση των ελληνικών ομολόγων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», τονίζει η Capital Economics.

«Με τις αποδόσεις να αναμένεται να παραμείνουν υψηλές, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να στηριχθεί στη χρηματοδότησή της μέσω των αγορών σύντομα. Και παραμένουμε επιφυλακτικοί για το εάν η ΕΕ θα υπογράψει ποτέ την ελάφρυνση χρέους που χρειάζεται για να ελευθερωθεί η Ελλάδα από τη λιτότητα που τη γονατίζει και να καταστεί το χρέος της βιώσιμο», καταλήγει ο οίκος, εκτιμώντας ότι ο κίνδυνος της χρεοκοπίας και του Grexit δεν εξαφανίζεται οριστικά.

πηγή ependisinews.gr