Για πλήρη και συντονισμένη επίθεση προς τους ελεύθερους επαγγελματίες έκανε λόγο στα Παραπολιτικά 90,1 και τον Γιώργο Τράγκα ο Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας. «Οι πολιτικές τους οδήγησαν 72 χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες στο να κλείσουν τα μπλοκάκια τους. Κι αυτοί τώρα είτε περνούν στην παραοικονομία, είτε αλλάζουν επάγγελμα, είτε φεύγουν στο εξωτερικό» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κόλλιας τόνισε πως στα 100 ευρώ πλέον που μπορεί κάποιος να κόψει απόδειξη, του μένουν μόλις 20 ευρώ εάν βγουν οι εισφορές και ο φόρος. Τέλος κατήγγειλε πως για να υπαχθεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας στο νόμο Κατσέλη θα χρειαστεί να περιμένει έως το 2032 αφού για τότε ορίζονται οι σχετικές δίκες.  

Να σημειωθεί ωστόσο πως για του ελεύθερους επαγγελματίες  μετά το 2017, οι ασφαλιστικές εισφορές δεν θα εκπίπτουν από το καθαρό φορολογητέο εισόδημα, το οποίο είναι και η βάση υπολογισμού τους. Οι επαγγελματίες θα πληρώνουν πλέον και ασφαλιστικές εισφορές και φόρο, ακόμα και επί των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν ήδη πληρώσει. Συγκλίνουσες πληροφορίες μιλούν για μεταβατική περίοδο ενός τουλάχιστον έτους (2018) με έκπτωση 15% στις νέες ασφαλιστικές εισφορές, αλλά όχι και στον επιπλέον φόρο. Στη συνέχεια η επιβάρυνση θα φτάνει στο 100% και για τις εισφορές.