Το καλό και το κακό σενάριο για το χρέος παρά τα επώδυνα μέτρα
Η επόμενη ημέρα μετά τα 153 «ναι» στο τέταρτο μνημόνιο και ο ρόλος Γερμανίας και ΔΝΤ

Δύο είναι τα κυρίαρχα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι αναφορικά με τα επόμενα βήματα, μέχρι την οριστικοποίηση των μέτρων για τη διευθέτηση του χρέους και την πλήρη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Η ελληνική πλευρά μετά την ψήφιση, χθες το βράδυ με την πλειοψηφία των 153 βουλευτών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μίας νέας δέσμης επώδυνων μέτρων, πλέον έχει ολοκληρώσει τις δικές της «υποχρεώσεις» και περιμένει να καταλήξουν σε μία τελική συμφωνία το Βερολίνο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με το χρέος και τα τεχνικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για να το καταστήσουν βιώσιμο, εξυπηρετώντας τα αίτημα του Ταμείο.
Μέχρι το προσεχές Eurogroup, της ερχόμενης Δευτέρας, δεν αναμένεται να έχει βρεθεί οριστική λύση στα συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος, παρόλο που οι δυνατές λύσεις έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και είναι εν πολλοίς γνωστές. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες οι δύο πλευρές (Βερολίνο-ΔΝΤ) βρίσκονται πολύ κοντά αλλά για η επίτευξη συμφωνίας δεν περνάει μέσα από το EuroWorking Group, αλλά απαιτεί συμφωνία «σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο» όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο διεθνές πρακτορείοReuters. Έτσι είναι πολύ πιθανό στο ανακοινωθέν που θα εκδοθεί μετά τη συνεδρίαση, να υπάρξει μία αναφορά στην πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης και μία γενική αναφορά στα μέτρα για το χρέος τα οποία είναι γνωστά από το Eurogroup του Μαΐου του 2016.
Για τα βήματα μετά το προσεχές Eurogroup υπάρχουν δύο σενάρια. Ένα καλό και ένα κακό για την Ελλάδα.
Στο καλό σενάριο σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για το χρέος και μέσα στον Ιούνιο πραγματοποιείται ένα έκτακτο Eurogroup για να σφραγίσει τη συμφωνία, με συγκεκριμενοποίηση των μέτρων. Μία τέτοια εξέλιξη «ξεκλειδώνει» την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στη συνέχεια τη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με την έκδοση ομολόγου, με απώτερο στόχο να δοθεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας στις αγορές για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Για να επικρατήσει το καλό σενάριο θα πρέπει να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις από Βερολίνο και ΔΝΤ.
Το κακό σενάριο, επικρατεί σε περίπτωση που δεν γίνουν αυτές οι υποχωρήσεις. Τότε χάνεται ο Ιούνιος και ο Ιούλιος, τα ελληνικά ομόλογα δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και το ζήτημα του χρέους παραπέμπεται μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Διαβάστε επίσης: