Την αμηχανία που έχει περιέλθει η αγορά μετά τα αποτελέσματα του Eurogroup της 22ας Μαΐου σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν κατάφερε πρακτικά να πετύχει ούτε την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, ούτε την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος, αλλά ούτε και να πάρει μια δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους.

«Η συνεδρίαση του Eurogroup όχι μόνο δεν κατέληξε σε ένα μίνιμουμ συνεννόησης μεταξύ των δανειστών για το χρέος, αλλά προς απογοήτευση όλων μας, δεν έκλεισε ούτε η συμφωνία της 2ης αξιολόγησης, ούτε η εκταμίευση της δόσης» ανέφερε ο κ. Κορκίδης, συμπληρώνοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση έχοντας νομοθετήσει 115 μέτρα από τα 140 προαπαιτούμενα των δανειστών, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, προσήλθε στη συνεδρίαση της 22ας Μαΐου με την προσδοκία επίτευξης πολιτικής συμφωνίας για το χρέος και συνολικής συμφωνίας για αξιολόγηση και δόση».

«Δυστυχώς όμως η συνεδρίαση κατέληξε σε αδιέξοδο και όλα τα θέματα, έμειναν ανοικτά για το επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, δηλαδή λίγο πριν τις τεράστιες δανειακές υποχρεώσεις του Ιουλίου, διατηρώντας την αγωνία και δημιουργώντας αμηχανία στην ελληνική αγορά» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και πρόσθεσε:

«Το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που τέθηκε επισήμως στην κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατέληξε πουθενά, ούτε φαίνεται ότι μπορεί να βρεθεί συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στήριξης ή στην καλύτερη περίπτωση τον Σεπτέμβριο, μετά τις εκλογές στη Γερμανία».

Παράλληλα, ο κ. Κορκίδης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, λέγοντας: «Ερωτηματικό εξακολουθεί να παραμένει εάν τελικά πεισθεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμά, καθώς έχει θέσει ως απαραίτητο όρο, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ουσιαστικά δήλωσαν την αδυναμία τους, αφού η έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας στα προαπαιτούμενα, ήταν θετική, παραδέχθηκαν ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο, αλλά τελικά συμφωνία μεταξύ τους δεν προέκυψε».