Στα δημοσιεύματα των ξένων πρακτορείων και στις διαρροές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που έκαναν λόγο για συνέχεια του ελληνικού προγράμματος μέχρι το 2048, απάντησε το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, η πρόταση του ESM που είδε το φως της δημοσιότητας για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ως νέο δάνειο ή ως νέο μνημόνιο, δεν μπορεί να έχει ισχύ.

«Τους θυμίζουμε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την ισχύουσα συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών έχει ως προϋπόθεση την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και τίποτε άλλο», τόνισαν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, συμπληρώνοντας:

«Αναρωτιόμαστε αν οι διαστρεβλώσεις αυτές προκύπτουν από απλή ανοησία και άγνοια ή από πολιτική σκοπιμότητα. Σε κάθε περίπτωση θα συμβουλεύαμε τους διάφορους "ειδήμονες" για όσα δεν μπορούν να μιλούν, καλύτερα για αυτά να σωπαίνουν».

Τι ανέφεραν τα δημοσιεύματα

Θυμίζουμε ότι νωρίτερα, τα πρακτορεία Reuters και Bloomberg ανέφεραν πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να αποκατασταθεί με μία σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα περιορίσουν τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο 20,9% του ΑΕΠ το 2060.

Οι πληροφορίες των συγκεκριμένων δημοσιευμάτων βασίζονταν σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που έχει σταλεί σε Γερμανούς βουλευτές και στο οποίο τονιζόταν πως η πρόταση του ESM προβλέπει τη μετάθεση της αποπληρωμής των επιτοκίων του χρέους μέχρι το 2048.