Δικαιωμένοι στο 100% των στρατηγικών επιλογών και των τακτικών κινήσεων που έχουν κάνει από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι σήμερα αισθάνονται στο υπουργείο Οικονομικών.

Δεν είναι μόνο ότι διαψεύστηκαν οι «Κασσάνδρες» που έβλεπαν κατάρρευση του παραγωγικού ιστού και των νοικοκυριών, αλλά κυρίως ότι η ελληνική οικονομία υπερκάλυψε τις απώλειες της πανδημίας, σημείωσε εντυπωσιακές αναπτυξιακές επιδόσεις, παρά τη δίνη της ενεργειακής κρίσης, και ετοιμάζεται για νέα ρεκόρ το 2023, την ώρα που οι τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη εξετάζουν ακόμα και σενάρια ύφεσης στην ευρωζώνη. Φυσικά, μαγικό ραβδάκι δεν υπάρχει. Κι αυτό το γνωρίζουν από πρώτο χέρι όσοι αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου ανταλλάσσουν απόψεις με Ευρωπαίους συναδέλφους τους, ειδικά τους πιο... βόρειους, οι οποίοι δείχνουν μια περίεργη, αν όχι ενοχλητική, εμμονή σε παραδοχές επί των δημοσιονομικών κανόνων, που έχουν ξεπεραστεί προ πολλού από τις εξελίξεις.

Δεν τρέφουν αυταπάτες

Στην Αθήνα δεν τρέφουν αυταπάτες και γνωρίζουν ότι στους μήνες που έρχονται θα πρέπει να κουβαλήσουν δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη. Από τη μια, νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν μέτρα στήριξης απέναντι στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, που σίγουρα κρύβει κι άλλες παγίδες. Πέρα από τις μόνιμες εισοδηματικές ενισχύσεις των 3,2 δισ. ευρώ, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας έχουν εκπονήσει έναν οδικό χάρτη με ενεργειακές επιδοτήσεις έως το επόμενο καλοκαίρι, οπότε εκτιμάται ότι θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται η κρίση. Από την άλλη, όμως, το οικονομικό επιτελείο είναι υποχρεωμένο να κρατά τα... λουριά και να φρενάρει τα αιτήματα για παροχές που ξεφεύγουν από το πλάνο, καθώς βασικό στοιχείο της δημοσιονομικής στρατηγικής για το 2023 είναι η επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα. Κι αυτό ακριβώς θεωρείται ένα από τα «κλειδιά» για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς.

Το σχέδιο

Το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στις αρχές του επόμενου μήνα στη Βουλή και θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις διαδικασίες του ευρωπαϊκού εξαμήνου, θα φανερώνει τις προθέσεις της Αθήνας και θα δίνει απαντήσεις σε όσους αμφιβάλλουν ακόμα για το κατά πόσο η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω τις... κακές συνήθειες, δηλαδή αλόγιστες παροχές πριν από τις εκλογές.

Καμία αμφιβολία

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η Αθήνα θα πρέπει να είναι έτοιμη, ούτως ή άλλως, για τις δύσκολες διαβουλεύσεις που θα γίνουν προς το τέλος της χρονιάς όσον αφορά τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Το μήνυμα που εκπέμπουν, άλλωστε, το Βερολίνο και οι «σκληροί» της Κομισιόν δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα δεν έχει να περιμένει πολλά, παρά μόνο ίσως κάποια μεγαλύτερη ευελιξία στον ρυθμό μείωσης του χρέους έως το «σκαλοπάτι» του 60%, που δύσκολα θα αλλάξει. Υπό αυτή την έννοια, η στόχευση για πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1%, σε συνδυασμό με τη μείωση του χρέους κατά περίπου 20-30 ποσοστιαίες μονάδες, θα στρέψει την προσοχή των «γερακιών» του Eurogroup και των αγορών σε άλλες χώρες-στόχους.

Κινήσεις-ματ

Με «όπλα» τον «καθαρό» δημοσιονομικό σχεδιασμό -παρά τα μέτρα στήριξης που θα τρέχουν-, τους σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (τουλάχιστον 2,1% για το 2023), αλλά και τις κινήσεις-ματ για την extra ελάφρυνση του χρέους, όπως η πρόωρη αποπληρωμή 2,7 δισ. ευρώ από τα πανάκριβα διμερή δάνεια του 1ου Μνημονίου, η πεποίθηση στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι θα πέσει και το τελευταίο οχυρό, ήτοι οι επιφυλάξεις των οίκων αξιολόγησης πριν από την επόμενη και καθοριστική αναβάθμιση. Οι πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει κανονικά στο δανειακό πρόγραμμα του 2023, χωρίς να περιμένει την αναβάθμιση.

Ο συνδυασμός των αγορών-επαναγορών ομολόγων από την ΕΚΤ με τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, που τώρα ανέρχονται σε περίπου 40 δισ. ευρώ, επιτρέπει εκδόσεις γύρω στα 10 δισ. ευρώ, άρα και μικρή έκθεση στις όποιες αναταράξεις των αγορών. Το 50%-60% υπολογίζεται ότι μπορεί να καλυφθεί μέσα στο πρώτο 4μηνο. Με αυτό το δεδομένο, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θεωρείται εφικτή στο τέλος του πρώτου ή στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου, πάντα όμως σε συνάρτηση με τον εκλογικό κύκλο.



*Δημοσιεύτηκε στο Money Pro στις 17 Σεπτεμβρίου 2022.