«Ψυχολογική» χαρακτήρισε μιλώντας στα parapolitika.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, κ. Μιχάλης Κιούσης την απόφαση των τεσσάρων χωρών να διακόψουν τις σχέσεις τους με το Κατάρ.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από ενδεχόμενη απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή ο κ. Κιούσης σημείωσε ότι «αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των καυσίμων στα διυλιστήρια και κατ΄ επέκταση στα πρατήρια και στον καταναλωτή». Ωστόσο, ο κ. Κιούσης υπογράμμισε ότι η αύξηση αυτή θα φτάσει στα πρατήρια όχι άμεσα αλλά σε έναν μήνα!

Έτσι, αν αυξηθεί το κόστος για τον “μαύρο χρυσό “ μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι καταναλωτές, αφού το κόστος της αμόλυβδης και του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης θα αυξηθεί.

Ο νέες τιμές θα διαμορφώσουν μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση όχι μόνο για τους καταναλωτές αλλά και για τις επιχειρήσεις του κλάδου (εταιρείες εμπορίας και πρατήρια).

Έντονη, όμως είναι και η ανησυχία που εκφράζεται και για την έξαρση της κερδοσκοπίας. Δεν αποκλείεται, ορισμένα πρατήρια να «εκμεταλλευτούν» την απόφαση Σαουδικής Αραβίας, Αιγύπτου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μπαχρέιν να διακόψουν τις σχέσεις τους με το Κατάρ και να προχωρήσουν σε αυξήσεις των τιμών των καυσίμων.

Ο «καύσωνας» της κερδοσκοπίας ενδέχεται να χτυπήσει σε ορισμένες περιοχές με τις τιμές των καυσίμων να εκτοξευτούν στα ύψη. Θύματα όμως μεγαλύτερης κερδοσκοπίας ενδέχεται να πέσουν οι κάτοικοι και οι παραθεριστές των νησιών και των άλλων τουριστικών περιοχών.

Να σημειωθεί ότι ήδη η Ελλάδα χτυπά μία... τσουχτερή, για τις τσέπες των καταναλωτών, πρωτιά, αφού βρίσκεται στις τέσσερις χώρες της Ε.Ε. με την υψηλότερη τιμή.