Λίγα 24ωρα από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, η Γαλλία αναμένεται να αναπτύξει πρωτοβουλία για να βρεθεί μια φόρμουλα που θα διευκολύνει την έξοδο στις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λέμερ στην Αθήνα, τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται και από κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, οι κινήσεις της γαλλικής κυβέρνησης στοχεύουν στην επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ενώ ο ίδιος ο Εμμανουέλ Μακρόν φέρεται να έχει διαμηνύσει πως δεν θα ήταν πολιτικά σκόπιμο και ωφέλιμο να μεταφερθεί ανοιχτό το ελληνικό ζήτημα στην σύνοδο κορυφής της 22ας Ιουνίου.

Η γαλλική φόρμουλα προβλέπει τη σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη της οικονομίας. Αν η ανάπτυξη είναι θετική, τότε δεν θα χρειάζονται ιδιαίτερα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, εάν όμως είναι αναιμική, τότε η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων και η περίοδος χάριτος θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη δυνατή.

Εν τω μεταξύ, ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα εξασφαλίσει πολύ περισσότερα από την εκταμίευση της δόσης, η οποία μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 11 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, τη λύση της συμφωνίας επί της αρχής για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα φαίνεται να προκρίνει τελικά το ΔΝΤ, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 15 Ιουνίου παρουσία της επικεφαλής του Ταμείου, Κ. Λαγκάρντ.
Πρωταρχικός στόχος του Ταμείου είναι να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και για να γίνει αυτό χρειάζονται οι εγγυήσεις από την πλευρά των ευρωπαίων πιστωτών για συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Περισσότερα στο ependisinews.gr