Η Ελλάδα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup , στο οποίο θα τεθούν επί τάπητος η τέταρτη αξιολόγηση, αλλά και η στρατηγική για το χρέος, χωρίς όμως να αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση σήμερα.

Μάλιστα, λίγο πριν την έναρξη του Eurogoup, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι χαρακτηριστικά ότι «σήμερα δεν θα έχουμε συμφωνία για το χρέος, αλλά σημειώνουμε πρόοδο και σίγουρα αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να δούμε». «Κάνουμε πρόοδο, είμαστε πια στο τελευταίο μίλι", δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος. Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση του ότι όλα θα είναι έτοιμα μαζί με τη συμφωνία για το χρέος για το Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου.

Ενδεικτική του κλίματος τα όσα είπε και ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup, Πίτερ Κάζιμιρ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί» υπονοώντας οτι υπάρχουν ακόμα βήματα που θα πρέπει να γίνουν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να έρθει στο τραπέζι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. 

Πιο συγκεκριμένα λίγο πριν την έναρξη του σημερινού Eurogroup είπε: «Μην περιμένετε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα σχετικά με το χρέος σήμερα. Δεν έχουμε φτάσει εκεί ακόμη». Έτσι έβαλε πάγο στα σενάρια της ελληνικής κυβέρνησης περί συζήτησης της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο σημερινό Eurogroup.

Κατά τη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών, η τρόικα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την τέταρτη αξιολόγηση και θα παρουσιάσουν την τεχνική συμφωνία (staff level agreement, SLA) που ολοκληρώθηκε στις 19 Μαΐου.

Στο κείμενο της ατζέντας τονίζεται πως «η Ελλάδα σχεδιάζει να εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα πριν από τη συνεδρίαση της Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018» και πως η επίσημη ημερομηνία λήξης του προγράμματος είναι η 20η Αυγούστου 2018.

Στην ίδια βάση υπογραμμίζεται πως το Eurogroup «θέλει να συνεχίσει τις συζητήσεις του για τη στρατηγική του χρέους».

Την ίδια στιγμή, κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις, στις Βρυξέλλες για το "ρόλο" του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και στη μεταμνημονιακή περίοδο της Ελλάδας, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Eurogroup στις 4.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί οικονομικών των μεγάλων χωρών της ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας), μαζί με τους επικεφαλής της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, με βασικό αντικείμενο το αν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, ή όχι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τελευταίο 24ωρο έχουν γίνει εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και τις Γερμανίας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο ημέρες, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης είχε αναφέρει ότι τα χρονικά περιθώρια για το αν το ΔΝΤ θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του με την Ελλάδα ή όχι, είναι στενά, δεδομένου ότι το ελληνικό πρόγραμμα λήγει στις 20 Αυγούστου. Ο ίδιος αξιωματούχος είχε, ωστόσο, τονίσει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει σημαντική για την "αξιοπιστία" της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα και διευκρίνισε πως σε κάθε περίπτωση το Ταμείο θα συνεχίσει να συμμετέχει και στη μεταμνημονιακή περίοδο της χώρας.

Στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθούν όλες οι πτυχές για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ωστόσο δεν αναμένονται αποφάσεις, καθώς αυτές θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε βέβαιος ότι όλες οι αποφάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ανεξάρτητα με το αν θα συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ με χρηματοδότηση ή όχι.

Λεμέρ προσερχόμενος στο Eurogroup: Είμαστε σε καλό δρόμο προς μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος τον Ιούνιο

«Είμαστε σε καλό δρόμο προς μία συμφωνία για το χρέος τον Ιούνιο» δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο κ. Λεμέρ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει σημαντικές αποφάσεις στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, σημειώνοντας πως πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να προσδιορίσουν έναν μηχανισμό για το ελληνικό χρέος, ο οποίος θα είναι «ξεκάθαρος» και «ισχυρός» απέναντι στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Έχουμε καλά νέα από την Ελλάδα με την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Σε ότι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ (σ.σ. δεδομένου ότι το Ταμείο προειδοποίησε ότι ο χρόνος τελειώνει και χρειάζεται απόφαση στο Eurogroup) υποστήριξε ότι είμαστε «σχεδόν εκεί» σε ότι αφορά τη συμφωνία και το χρονοδιάγραμμα. Είναι σημαντικό να συμμετέχει το ΔΝΤ και δουλεύουμε για μια συμφωνία που θα οδηγεί σε επιτυχία του προγράμματος έτσι ώστε η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της.

«Είμαστε σε καλό δρόμο», σημείωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί.