Τη θέλησή του για να υπάρξει μια βαθιά μεταρρύθμιση του τρόπου λειτουργίας του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης εξέδρασε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Ο κ. Μοσκοβισί, μιλώντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Politico και υπενθυμίζοντας ότι έχει πάρει μέρος σε πάνω από 80 συνεδριάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα, δήλωσε ότι έχει καταληφθεί από «απόγνωση».

«Αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες τη μοίρα 11 εκατομμυρίων ανθρώπων», σημείωσε και πρόσθεσε ότι κάποιες φορές, το συμβούλιο βασίζεται σε ανεπαρκή πληροφόρηση και η έλλειψη λογοδοσίας που αποτελεί χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι απαράδεκτη.

Για τον Μοσκοβισί, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με ανθρώπινο πρόσωπο είναι το αντίδοτο στην εικόνα της ανελέητης λιτότητας που προώθησαν τα τελευταία χρόνια οι θεσμοί της ΕΕ. «Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη. Αλλά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν σημαίνει πόνος. Δεν σημαίνει ότι κάποιος τιμωρείται», σημείωσε.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος έστειλε το δικό του μήνυμα του προς τους Έλληνες, λέγοντας: «Κάνατε αυτά που σας αναλογούσαν. Αναλάβατε τη δική σας ευθύνη. Τώρα πρέπει να αναλάβουμε τη δική μας».

Παράλληλα, ο Πιερ Μοσκοβισί απέρριψε την ιδέα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να μετατραπεί στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, εκτός αν αυτό συνοδευτεί με συγκεκριμένους μηχανισμούς δημοκρατικού ελέγχου. «Δεν χρειαζόμαστε περισσότερο τεχνοκρατισμό, χρειαζόμαστε λιγότερο τεχνοκρατισμό, και χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια», επισήμανε ο Γάλλος επίτροπος.