Για την επένδυση στο Ελληνικό, καθώς και για την απόκτηση του 50% του The Mall μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της LAMDA Development, Οδυσσέας Αθανασίου στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Σεμνά και ταπεινά» των Γ.Κακούση και Δ.Πετρόπουλου.

Ειδικότερα για το θέμα των 37 στρεμμάτων, είπε μεταξύ άλλων: «Τα 37 στρέμματα είναι ένα καίριο σημείο, είναι το σημείο που τινάζει τα πράγματα στον αέρα. Δεύτερον είναι ένα σημείο το οποίο αν το δείτε στο χάρτη αριστερά δεν μπορεί να μεταφερθεί γιατί υπάρχουν υφιστάμενες κατοικίες που υπάρχουν στο Ελληνικό, προς τα κάτω είναι η παραλιακή και προς τα πάνω αρχίζεις και απομακρύνεσαι από το παραλιακό μέτωπο. Δεξιά δε είναι ένας άλλος οδικός άξονας άρα ούτε να μεταφερθεί γιατί έχω ακουσει γιατί δεν το πάτε πιο κει 50-60 μέτρα, δεν είναι LEGO LAND εδώ υπάρχει ένας απόλυτος σχεδιασμός και επίσης αν μιλάμε για 37 στρέμματα γιατί να μη μιλήσουμε για τα 2.000 στρέμματα του Μητροπολιτικού πάρκου που θα φτιάξουμε, αυτό είναι δάσος, ή τη συνολική πράσινη έκταση στο Ελληνικό που θα φτάνει σχεδόν τα 3.000 στρέμματα».

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη:

Με αφορμή την απόκτηση από της LAMDA που 50% του THE MALL

Ο.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Έχουμε δει ότι η Ελλάδα έχει το μικρότερο αριθμό εμπορικών κέντρων σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης κυρίως ποιοτικών εμπορικών κέντρων και αυτό φαίνεται και από τους αριθμούς. Έχουμε επισκεψιμότητα στα τρία μας εμπορικά κέντρα 25 εκ. και γενικά η πορεία τους δείχνει ότι συνολικά αρέσουν πάρα πολύ στους έλληνες καταναλωτές άρα πιστεύουμε ότι και το μέλλον πάρα και τις δυσκολίες που θα βρούμε μπροστά μας γιατί αναπτύσσεται και το on line shopping πιστεύουμε ότι θα αποτελέσουν πετυχημένα σημεία και για αυτό κάναμε και την επένδυση.

Ο άλλος λόγος ήταν γιατί για μια ακόμα φορά θέλαμε να δείξουμε με έργα και όχι με λόγια ότι τοποθετούμαστε στην ελληνική αγορά σε μια περίοδο απουσίας επενδυτικών κινήσεων και από ντόπια και από ξένα κεφάλαια.

Ερωτηθείς αν είναι ελκυστική επενδυτικά η Ελλάδα

Ο.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Οι τιμές στην Ελλάδα είναι ελκυστικές, αυτή είναι μια δύναμη που θα τραβούσε κάποιο ξένο επενδυτή ή οποιοδήποτε επενδυτή σε μια επενδυτική κίνηση. Από την άλλη πλευρά υπάρχει μια αντίρροπη δύναμη που είναι η αβεβαιότητα. Λόγω αυτής της αβεβαιότητας δεν έχουμε δει πολλούς επενδυτές να τοποθετούνται στην ελληνική αγορά. Εμείς και προφανώς η Varde έχουμε μια μακροπρόθεσμη προοπτική και για αυτό και εκείνοι όπως και εμείς τοποθετούμε κεφάλαια στην ελληνική αγορά. Ψυχολογικά αυτό τονώνει πάρα πολύ την κατάσταση στη χώρα γιατί βλέποντας κάποιον να επενδύει 200 εκατ. και έναν ξένο επενδυτή όπως η Varde να κάνει μια συνεργασία με μια ελληνική εταιρεία αυτό λογικά δίνει έναυσμα και σε άλλους ξένους να κάνουν ανάλογες κινήσεις.

Για την επένδυση στο Ελληνικό

Ο.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Η LAMDA έχει επενδύσει στα χρόνια της κρίσης 500 εκ. αγοράζοντας είτε ποσοστά στα εμπορικά κέντρα ή κάνοντας άλλες επενδυτικές κινήσεις. Να σημειωθεί ότι ναι μεν οι καινούργιες επενδύσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας αλλά και η επένδυση σε υφιστάμενες καταστάσεις βοηθάνε τις θέσεις εργασίας. Μια εταιρεία που έχει βάλει 500 εκατομμύρια στα χρόνια της κρίσης ασφαλώς έχει δυνατότητα και είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επένδυση του Ελληνικού. Δεύτερον δεν είμαστε μόνοι μας υπάρχει η Fosun υπάρχει το Άμπου Ντάμπι και κυρίως πάρα πολλοί ξένοι επενδυτές που μας έχουν πλησιάσει για να τοποθετηθούν σε αυτό το έργο. Έχουμε πρέσβεις μεγάλων οικονομικά και επενδυτικά χωρών που έρχονται και μας βρίσκουν κάθε τόσο για να μας δείξουνε και να μας τονίσουν το ενδιαφέρον εταιρειών από τη χώρα τους να επενδύσουν στο Ελληνικό. Αυτό έχει να κάνει με το πόσο έτοιμοι είμαστε να προχωρήσουμε και ξαναλέω ότι είμαστε έτοιμοι εχθές.

Στο Ελληνικό δεν είναι η LAMDA, η LAMDA είναι ο διαχειριστής του έργου, είναι ένας τεράστιο επενδυτικό σχήμα άρα οικονομικά είμαστε πανέτοιμοι. Δεύτερον θα δημιουργήσουμε ένα fund στο οποίο θα μετέχουνε έλληνες επενδυτές τόσο μεγάλοι, αυτό που λέμε θεσμικοί, όσο και ιδιώτες που θα μπούνε σε αυτό το Fund που θα έχει στόχο την επένδυση στο Ελληνικό με τους ίδιους όρους που μπήκαμε και εμείς άρα ο καθένας θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει όχι μόνο τα οικονομικά οφέλη που ελπίζουμε να έχει το Ελληνικό αλλά κυρίως να είναι μέρος ενός εθνικού σχεδίου.

Για τα περί δασικού

Ο.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Όταν φτιάξαμε το σχέδιο απασχολήσαμε κάποια από τα μεγαλύτερα διεθνώς ονόματα και στον αρχιτεκτονικό τομέα και στον πολεοδομικό τομέα και στους χώρους δημιουργίας ψυχαγωγίας. Εργάστηκαν για εκατοντάδες ώρες και έχουμε πληρώσει πολλά – πολλά εκατομμύρια. Δεν πρόκειται για LEGO LAND, δεν πρόκειται για ένα video game που φτιάχνεις μια πόλη , πρόκειται για έναν σχεδιασμό που έχει αρχή, μέση και τέλος, που πάει να πει ότι κάθε σημείο του συνδέεται με το άλλο σημείο, υπάρχουν δίκτυα υποδομών, υπάρχουν οπτικές ίνες, υπάρχουν δρόμοι, χώροι διαχείρισης αποβλήτων και νερού. Από εκεί και πέρα αν κοιτάξει κανείς το σημείο που αναφερόμαστε, τα 37 στρέμματα είναι το πιο καίριο σημείο της επένδυσης.

ΔΗΜ.: Σε αυτά τα 37 στρέμματα τι έχετε σκοπό να κατασκευάσετε;

Ο.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Έχουμε το σχεδιασμό του ολοκληρωμένου θερέτρου που περιλαμβάνει χώρους εκθεσιακούς, περιλαμβάνει το καζίνο, περιλαμβάνει χώρους ψυχαγωγίας και περιλαμβάνει και συνεδριακούς χώρους. Ένα ξενοδοχείο 1.200 δωματίων και συνδέεται με μια γέφυρα που θα αποτελέσει αρχιτεκτονικό ορόσημο με τη μαρίνα του Αγίου Κοσμά και το παραλιακό μέτωπο. Δηλαδή είναι ο κυρίως χώρος που θα αποτελέσει πόλο έλξης για 1 εκατομμύριο τουρίστες που πιστεύουμε ότι θα φέρουμε με αυτό το έργο. Και εδώ θέλω να σταθώ στο εξής , μιλάμε πολλές φορές για τις θέσεις εργασίας 60-80 χιλιάδες , μιλάμε για τα λεφτά που θα πάρει το δημόσιο, το 1 εκατομμύριο όμως που θα έρθουνε είναι κάτι που έχει τεράστια πολλαπλασιαστική σημασία όχι μόνο για την Αθήνα, όχι μόνο για το Ελληνικό αλλά για τους γύρω χώρους και για την Ελλάδα. Τα πολλαπλασιαστικά δηλαδή οφέλη 1 εκατομμυρίου ανθρώπων που θα έρθουν στην Ελλάδα είναι απίστευτα.

Άρα πρώτον δεν είναι τα 37 στρέμματα, είναι ένα καίριο σημείο, είναι το σημείο που τινάζει τα πράγματα στον αέρα. Δεύτερον είναι ένα σημείο το οποίο αν το δείτε στο χάρτη αριστερά δεν μπορεί να μεταφερθεί γιατί υπάρχουν υφιστάμενες κατοικίες που υπάρχουν στο Ελληνικό , προς τα κάτω είναι η παραλιακή και προς τα πάνω αρχίζεις και απομακρύνεσαι από το παραλιακό μέτωπο. Δεξιά δε είναι ένας άλλος οδικός άξονας άρα ούτε να μεταφερθεί γιατί έχω ακουσει γιατί δεν το πάτε πιο κει 50-60 μέτρα, δεν είναι LEGO LAND εδώ υπάρχει ένας απόλυτος σχεδιασμός και επίσης αν μιλάμε για 37 στρέμματα γιατί να μη μιλήσουμε για τα 2.000 στρέμματα του Μητροπολιτικού πάρκου που θα φτιάξουμε, αυτό είναι δάσος, ή τη συνολική πράσινη έκταση στο Ελληνικό που θα φτάνει σχεδόν τα 3.000 στρέμματα.

ΔΗΜ.: Είπατε ότι αυτό το σημείο είναι το σημείο που «τινάζει τα πράγματα στον αέρα» θα μπορούσε αυτή η διαφωνία να θέσει σε κίνδυνο την επένδυση ;

Ο.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Από την ανάλυση που σας έκανα για το πόσο καίριο είναι το σημείο στρατηγικά για να κάνει το Ελληνικό έναν ιδιαίτερα ελκυστικό τουριστικό προορισμό φαίνεται ότι είναι κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πλείστα προβλήματα. Δεν μπορώ να σας αναλύσω υποθέσεις του μέλλοντος αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να αλλάζουμε συνέχεια τα goalpost. Πέρυσι το καλοκαίρι μιλάγαμε για διατηρητέα, όταν προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός ήταν σαφές ποια κτήρια θα ήταν διατηρητέα , τι είναι δασικό και τι είναι ζώνη περιοχή που υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα όταν αλλάζεις συνέχεια τα goalpost τότε χάνεται η αξιοπιστία.

ΔΗΜ: Ο χαρακτηρισμός των 37 στρεμμάτων ως δασική περιοχή έγινε μετά το διαγωνισμό;

Ο.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Σαφέστατα, έγινε πριν από 15 μέρες. Και όχι μόνο έγινε πριν από ένα μήνα αλλά αφού ήδη το Νομικό Συμβούλιο του κράτους είχε χαρακτηρίσει την περιοχή ως μη δασική.

…Να σημειωθεί ότι η ίδια η πολιτεία έχει στραφεί και έχει κάνει ένσταση εναντίον της απόφασης του δασάρχη.

Για τα αρχαιολογικά θέματα

Ο.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Σε ένα χώρο που θα υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που θα είναι στο φως της δημοσιότητας όλο αυτό τον καιρό είναι δυνατόν να βρεις αρχαία και να τα κρύψεις ακόμα και να ήθελες; Εν πάση περιπτώσει αγνοώντας το αυτό εμείς κάναμε μια συμφωνία με την κυβέρνηση που είναι η εξής , θα δημιουργηθεί μια ομάδα πολλών αρχαιολόγων η οποία θα βρίσκεται καθημερινά στο έργο , θα αναλάβουμε και το κόστος αυτής της ομάδας ώστε να είμαστε σίγουροι ότι οτιδήποτε βρεθεί θα αναδειχθεί με τον τρόπο που πρέπει. Κάποιος που ενδιαφέρεται να αναδείξει αρχαιολογικά ευρήματα πως το κάνει με drone; Πρέπει να σκάψεις να τα βρεις και να τα αναδείξεις. Κάποιος που ενδιαφέρεται για το περιβάλλον τι κάνει κοιτάζει το τσιμέντο της τεράστιας αυτής έκτασης και θαυμάζει πόσο πράσινο έχει ή πάει να δημιουργήσει ένα πάρκο;

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η επένδυση του Ελληνικού μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι στον αέρα και θέτει σε αμφιβολία επενδυτικά τα πλάνα του Fund

Ο.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Όχι δεν θα το τοποθετούσα έτσι γιατί δεν είμαστε της υπερβολής. Εμείς λέμε ότι έχουμε ένα σχέδιο το οποίο το έχουμε δουλέψει με τους συνεργάτες μας είτε σε επενδυτικό επίπεδο είτε σε επίπεδο συμβούλων πάρα –πάρα πολύ καιρό, πιστεύουμε ότι βήμα –βήμα προχωράμε. Είναι κρίμα που υπάρχουν καθυστερήσεις, είναι κρίμα γιατι παίρνουμε χιλιάδες βιογραφικά, είναι κρίμα γιατί χάνεται η ευκαιρία να μπούμε στο χάρτη τουριστικά, είναι κρίμα γιατι χάνεται η ευκαιρία να δώσουμε ένα κλίμα επενδυτικό για τη χώρα.

Έχουμε βρει άτομα στην πολιτεία που θέλουν πάρα πολύ να γίνει το έργο, πιστεύουμε ότι υπάρχει μια κακή πληροφόρηση. Ακόμη και στις σημερινές δηλώσεις είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει η σωστή πληροφόρηση.

Θα ήθελα να πιστεύω καλοπροαίρετα ότι επειδή ζούμε μια κατάσταση στη χώρα που έχει πάρα πολλά ζητήματα και υπάρχουν πολλά θέματα στην ατζέντα κάποιων δεν έχουν κοιτάξει με τόση λεπτομέρεια το έργο και υπάρχουν και καλοθελητές που δημιουργούν παρεξηγήσεις.

Ερωτηθεις για τον κόσμο που θα απασχοληθεί στις εργασίες του Ελληνικού

Ο.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Πιστεύουμε ότι με την αρχή του έργου θα υπάρχουν 10-15 χιλιάδες θέσεις εργασίας, είναι τεράστιο το έργο, είναι τρεις φορές το μέγεθος της χώρας του Μονακό. Ή το ολοκληρωμένο θέρετρο περί ου ο λόγος όταν μιλάμε για τη δασική έκταση μόνο αυτό θα απασχολήσει 8 χιλιάδες άτομα όταν θα λειτουργήσει. Άρα ξεκινάμε με 10 χιλιάδες άτομα και στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης που είναι η ολοκλήρωση όλων των εμπορικών και τουριστικών αναπτύξεων στο παραλιακό μέτωπο αφενός και στο πάνω κομμάτι της Βουλιαγμένης που είναι το εμπορικό κέντρο εκεί ο αριθμός θα έχει ανέβει πιστεύουμε στις 50-60 χιλιάδες και λέμε ότι στην ολοκλήρωση του έργου θα έχουν δημιουργηθεί περίπου 70 με 80 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Οι θέσεις εργασίας θα καλύπτουν όλο το φάσμα γιατί ακούγεται «μα τι θέσεις θα είναι αυτές θα θέσεις μισθών πείνας», είναι το αντίθετο είναι θέσεις ποιότητας και επίσης επειδή είναι ένα καινούργιο έργο και ενδιαφέρονται τόσες εταιρείας να μπούνε μέσα και υπάρχει χώρος για όλους δίνεται την ευκαιρία στην Ελλάδα οι τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούνε και οι αναπτύξεις που θα γίνονται να είναι τεχνολογίες του μέλλοντος. Είναι τεράστια η ευκαιρία να μπούμε στο χάρτη για τον καλό λόγο αυτή τη φορά και δεν μπορώ να σας πω με λόγια γιατί ακούγομαι ίσως υπερβολικός τι μπορεί να σημαίνει αυτό το έργο για την Ελλάδα σε ένα χρόνο από τη στιγμή που θα αρχίσει.

Ο.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Έχουμε πει αν βρεθούν αρχαία να φτιάξουμε ένα αρχαιολογικό μουσείο που δεν είναι στη συμφωνία, αυτό δείχνει το ενδιαφέρον πραγματικά αν θέλεις να βοηθήσεις και να αναδείξεις κάτι.

Για το καζίνο

Ο.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Το καζίνο είναι ένας ανεξάρτητος διαγωνισμός, τα έσοδά της άδειάς του θα τα πάρει το κράτος και τα έσοδα από φόρους στο χώρο αυτό επίσης είναι πολύ σημαντικά.

Ο.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολύ έξυπνα μυαλά αλλά πολλές φορές διακρινόμαστε να χρησιμοποιούμε την εξυπνάδα μας στο γιατί μερικά πράγματα δεν μπορούν να γίνουμε παρά στο πως θα ξεπερνάμε εμπόδια. Αυτή τη φορά ας δείξουμε ότι μπορούμε να τα ξεπεράσουμε.