avatar

Όλα στο στόχαστρο
Αντώνης Μπληζιώτης

Έξοδος της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

Η εισήγηση Κομισιόν στο Συμβούλιο

qstpl9haegyaj6qhbfa0

Σε μία κίνηση που υποστηρίζει την προσπάθεια της Ελλάδος να βγει στις αγορές προχώρησε σήμερα η Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να συστήσει στο Συμβούλιο να κλείσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (EDP) για την Ελλάδα.

Ο λόγος για την διαδικασία στην οποία εισήλθε πριν από το Μνημόνιο του 2010 η Ελλάδα καθώς το έλλειμμά της ήταν υψηλότερο του 3% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, καθώς το 2016 σημείωσε για πρώτη φορά πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης, ο Επίτροπος Μοσκοβισί είχε προαναγγείλει την «έξοδο» από την άνοιξη.

Πάντως ειδικά για την Ελλάδα που επιτηρείται ως χώρα σε μνημόνιο η σημερινή κίνηση έχει προς το παρόν αξία ως μία κίνηση εμπιστοσύνης για το μέλλον των δημοσιονομικών της μεγεθών.  

Η Ελλάδα είναι τώρα έτοιμη να βγει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, να γυρίσει σελίδα από τη λιτότητα και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης, επενδύσεων και απασχόλησης, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Πρόσθεσε πως η Κομισιόν «θα παραμείνει στο πλευρό του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης».

Παραμένει σε μνημόνιο
 
«Η Ελλάδα έχει απαλλαγεί από την απαίτηση υποβολής χωριστών εκθέσεων στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος, καθώς υπόκειται στη διαδικασία παρακολούθησης βάσει του Προγράμματος Στήριξης (μνημονίου)», αναφέρει η Επιτροπή στην ανακοίνωση της. Όπως όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ που έχουν ωφεληθεί από προγράμματα στήριξης της σταθερότητας, η Ελλάδα, μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα, θα υπόκειται στους συνήθεις κανόνες οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, καθώς και σε ένα ειδικό σύστημα εποπτείας μετά το πρόγραμμα.

Οι επιδόσεις

Η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο όσον αφορά την επιστροφή της σε τροχιά δημοσιονομικής βιωσιμότητας, επισημαίνει η Κομισιόν. Το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης βελτιώθηκε από έλλειμμα 15,1% το 2009 σε πλεόνασμα 0,7% το 2016. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο του ορίου του 3% που ορίζει η Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θετική αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στις σημαντικές και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε η Ελλάδα στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της βάσει του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του ΕΜΣ.
 
Σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις 2017 της Επιτροπής, οι θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας αναμένεται να διατηρηθούν. Με τα δημοσιονομικά μέτρα που λήφθηκαν μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας προβλέπεται να εξοικονομηθούν πόροι ύψους 4,5% του ΑΕΠ έως το 2018.

Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης, τα οποία ήδη αντισταθμίζουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, θα εξακολουθήσουν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης, ακόμη και μετά το 2018, καθώς τα αποτελέσματα είναι σωρευτικά.

Χάρη σε αυτές τις προσπάθειες, το έλλειμμα προβλέπεται τώρα να παραμείνει κάτω του ορίου του 3% που ορίζει η Συνθήκη, καθ΄όλη τη διάρκεια της περιόδου προβλέψεων της Επιτροπής. Συνεπώς, έχουν εκπληρωθεί πλήρως οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη σύσταση του τερματισμού της ΔΥΕ για την Ελλάδα, επισημαίνεται.

Διαβάστε επίσης: 

Bloomberg: Θετική για έξοδο Ελλάδας στις αγορές η απόφαση της Κομισιόν

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για έξοδο από το υπερβολικό έλλειμμα

ΝΔ: Καμία ελάφρυνση από τερματισμό διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος

Ποτάμι: Η απόφαση της Κομισιόν για την Ελλάδα θα υπήρχε πολύ νωρίτερα