Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γούλιαμ Μάρει ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένος στις δηλώσεις του τόσο σε σχέση με τη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου για την Ελλάδα, όσο και για το εάν η χώρα πρέπει να «βγει» η όχι στις αγορές.

Ο κ. Μάρεϊ προανήγγειλε ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα προχωρήσει στην έκδοση επίσημων ανακοινώσεων και ως εκ τούτου ο ίδιος δεν είχε -και τυπικά- τη δυνατότητα να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση ή εικασία για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της συνεδρίασης.

Ωστόσο, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει σε ένα «ταβάνι χρέους».

Ειδικότερα, σε σχέση με τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αλλαγές που επέφερε το Ταμείο στο «ταβάνι» του ελληνικού χρέους, και ειδικά για το γεγονός ότι υπήρξε αλλαγή λεκτικού, ώστε η «οροφή» να μετακινηθεί από το χρέος της γενικής κυβέρνησης, στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου περιορίστηκε να απαντήσει πως «όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ εμπεριέχουν "οροφή" για το χρέος και προβλέψεις για τον τρόπο που πρέπει να γίνεται η διαχείριση του χρέους».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεδομένου ότι το «ταβάνι» στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης δεν επιτρέπει το σχηματισμό του αποθεματικού ασφαλείας ύψους 9 δισ. ευρώ περίπου από τις εκταμιεύσεις του ESM έως το τέλος του προγράμματος, η παρέμβαση του ΔΝΤ ερμηνεύεται ως πρόσθετη πίεση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σε ό,τι αφορά στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο κ. Μάρει σημείωσε: «Όλη η σημασία των προγραμμάτων του ΔΝΤ είναι να διασφαλιστεί η επιστροφή των χωρών στις ιδιωτικές αγορές κεφαλαίων». Πρόσθεσε, δε, ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επιστροφή στις αγορές.

«Ο απώτερος στόχος είναι να φέρουμε την Ελλάδα σε μια κατάσταση κανονικότητας, όπου θα μπορέσει να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές και να λειτουργήσει σε μια λιγότερο αγχωτικό οικονομικό περιβάλλον», ανέφερε.