Βιβλίο προσφορών για 5ετή έκδοση ομολόγου άνοιξε τη Δευτέρα η Ελλάδα, με το Δημόσιο να δίνει την εντολή στις τράπεζες να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την έκδοση. 

Η διαδικασία για την έκδοση 5ετούς τίτλου θα γίνει με «ρολάρισμα» της προηγούμενης έκδοσης που έληγε το 2019. Η διαδικασία έδοσης που θα ακολουθηθεί είναι αυτή του κοικοπρακτικού δανείου μέσω βιβλίων προσφορών που θα κλείσει αύριο. 

Ως ανάδοχους για τη διαχείριση της έκδοσης το Δημόσιο προσέλαβε έξι μεγάλες τράπεζες με διεθνή παρουσία, τις BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank και HSBC.

Η έκδοση εξαρτάται από τις συνθήκες στην αγορά και το αναμενόμενο «ρολάρισμα» της προηγούμενης έκδοσης. 

Η αποτίμηση του τίτλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουλίου, ενώ η εκκαθάριση αναμένεται την 1η Αυγούστου. Η τιμή εξαγοράς των προηγούμενων τίτλων ανέρχεται στο 102,6.

Στην κυβέρνηση ρίχνουν όλο το βάρος στο ύψος του κουπονιού που θα πετύχει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ο οποίος έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας το όλο εγχείρημα. Κλειδί για την επιτυχία ή μη της έκδοσης αναμένεται να αποτελέσει το επιτόκιο, με στόχο να διαμορφώνεται πολύ χαμηλότερα από το 4,95% του ομολόγου της κυβέρνησης Σαμαρά το 2014.

Οι χρηματιστηριακές αγορές αντέδρασαν θετικά μετά την ανακοίνωση για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Είναι ενδεικτικό ότι το μεσημέρι η απόδοση του διετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά σημείωνε πτώση κατά 0,013% και κυμαίνονταν στο 3,34%. Αντίθετα σταθεροποιητικές τάσεις εμφάνιζε το 10ετές ομολόγο το οποίο διαπραγματευόταν με απόδοση 5,27%

Δείτε την πρόσκληση ενδιαφέροντος που απηύθυνε στους επενδυτές το Δημόσιο (στα αγγλικά, αρχείο pdf)  

Διαβάστε ακόμα: 

Μαξίμου: Σημαντικό βήμα για την σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές