Σφίγγει συνεχώς ο κλοιός γύρω από τους οφειλέτες του Δημοσίου με τα κατασχετήρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς να φεύγουν σωρηδόν.

Σε καθημερινή βάση από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες τρέχουν ήδη 1.300 ηλεκτρονικά κατασχετήρια, πλήθος το οποίο αναμένεται να αυξηθεί στα 1.600 καθημερινά. Από τις αρχές του έτους έχουν πραγματοποιηθεί 91.104 κατασχέσεις εκ των οποίων οι 24.059 μόνο τον Μάιο.

Φοροτεχνικός μιλώντας στα parapolitika.gr αναφέρει ότι η νομοθεσία δίνει την δυνατότητα στους οφειλέτες να γλιτώσουν τα χρήματά τους πριν όμως ξεκινήσει η διαδικασία της κατάσχεσης με τους εξής τρόπους:

Πρώτον, μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής. Με την υπαγωγή στην ρύθμιση, αποτρέπεται η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ή αν το μέτρο αυτό έχει ήδη επιβληθεί αναστέλλεται.

Δεύτερον, για κάθε οφειλέτη του Δημοσίου ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ όσον αφορά τα ποσά των καταθέσεών του σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα. Ωστόσο, για να ισχύσει το ακατάσχετο αυτό όριο, ο οφειλέτης θα πρέπει να γνωστοποιήσει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό του, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά σχετική δήλωση στο σύστημα ΤAXISNET.