Άρον – άρον σηκώνουν τα χρήματά τους από την τράπεζα οι φορολογούμενοι φοβούμενοι από την… έφοδο της εφορίας στους λογαριασμούς καταθέσεων τους.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια το αποταμιευτικό κοινό, γύρισε την πλάτη στις καταθέσεις, καθαρά ως αντίδραση στο περιβάλλον αβεβαιότητας που είχε διαμορφωθεί σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Οι λέξεις « ανοιχτή διαπραγμάτευση», «εκλογές» και «Grexit», χτύπαγαν «κόκκινο» συναγερμό στους καταθέτες που σπεύδουν να αποσύρουν τα διαθέσιμά τους από τις τράπεζες. Οι καταθέτες σήκωσαν τα χρήματα τους από τις τράπεζες και τα τοποθέτησαν κάτω από το «στρώμα», σε θυρίδες ή ακόμη και σε… γλάστρες!

Σήμερα όμως τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Μπορεί – προς το παρόν τουλάχιστον – να έχει εκλείψει ο κίνδυνος του Grexit αλλά έχει εμφανιστεί ο κίνδυνος των κατασχέσεων.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων το πρώτο εξάμηνο του έτους εκτινάχθηκαν στα 5,47 δισ. ευρώ πριν ακόμα ξεκινήσουν οι σκληρές φορολογικές υποχρεώσεις της φετινής χρονιάς. Την ίδια στιγμή, ο ελεγκτικός μηχανισμός προχωρεί σε καθημερινή βάση σε κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, με στόχο να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Τον Ιούνιο έγιναν 20.954 κατασχέσεις για χρέη στην εφορία. Στο α΄εξάμηνο από την αρχή του χρόνου έχουν φτάσει ήδη στις 112.058, ενώ την σειρά τους περιμένουν 1.608.263 φορολογούμενοι που βρίσκονται στον προθάλαμο των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης λόγω χρεών . Αναλογούσαν έτσι 1.000 κατασχέσεις σε κάθε μία από τις 21 εργάσιμες μέρες που είχε ο συγκεκριμένος μήνας.

Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους γιατί μεγάλος αριθμός κατασχέσεων πέφτει σε... κενούς τραπεζικούς λογαριασμούς, που τους άδειασαν οι δικαιούχοι τους από τον φόβο των κατασχέσεων. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει στα parapolitika.gr φοροτεχνικός ο οποίος αναφέρει ότι οι φορολογούμενοι πηγαίνουν στην τράπεζα και αδειάζουν τους λογαριασμούς τους ή αν είναι ακατάσχετος ο λογαριασμός αφήνουν μέσα ποσό μέχρι 1.250 ευρώ.

Ο Αύγουστος θεωρείται crash test για την αντοχή των καταθέσεων στις τράπεζες. Μπορεί τους δύο προηγούμενους μήνες να εισέρευσε ρευστό στις τράπεζες αλλά το μήνα που διανύουμε πολλοί φορολογούμενοι έχουν σπεύσει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και έχουν αποσύρει τις καταθέσεις τους. Για το λόγο αυτό βασικό ζητούμενο παραμένει αν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα καταγραφεί εισροή νέων καταθέσεων όπως το Ιούνιο ( εισέρευσε ένα δις) ή όχι.