Μέσα στους επόμενους δύο μήνες οι περίπου 230 αξιολογητές καλούνται να αξιολογήσουν τα επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν σε δύο από τα τέσσερα καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου, τη «Γενική επιχειρηματικότητα» και τις «Νέες ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Μετά τις σημαντικές καθυστερήσεις που προκλήθηκαν στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων του νόμου 4399/2016, λόγω των τεχνικών προσαρμογών που έπρεπε να γίνουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, τώρα η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, τα στατιστικά στοιχεία των προτάσεων που έχουν υποβληθεί αποτυπώνουν μια πολύ πιο ισορροπημένη κατανομή των ενισχύσεων, κατ’ αρχάς με κριτήριο τους τομείς της οικονομίας που αφορούν.

Την πρώτη θέση μοιράζονται οι κλάδοι της αγροδιατροφής και του τουρισμού (με 260 επενδυτικά σχέδια και ποσοστό 32,4%), ενώ έπεται η βιομηχανία με 211 προτάσεις και ποσοστό 26,3%.

Μάλιστα, εμφανίζεται μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική παρουσία της μεταποίησης, τόσο για αγροτικά προϊόντα (επεξεργασία και συντήρηση φρούτων, λαχανικών, ελαιόλαδου, επεξεργασία κρέατος, γαλακτοκομικών) όσο και για βιομηχανικά (φαρμάκου, χαρτιού, ξύλου, πλαστικών, δομικών υλικών). Επίσης, σημαντική παρουσία έχει και η εφοδιαστική αλυσίδα, όπως και οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας.