«Ερμητικά» κλειστός παραμένει – ακόμη - ο ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός για τις επιχειρήσεις. Η «περιβόητη» εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έμεινε τελικά στα χαρτιά με αποτέλεσμα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να οδηγούνται σε ασφυξία και κατόπιν οδηγούνται στο λουκέτο.

Τα πράγματα όμως τώρα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο. Η υποχρεωτική χρήση των μηχανημάτων POS δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στις επιχειρήσεις. Με τον φόβο της κατάσχεσης των εισπράξεων από τα POS καταστηματάρχες δεν διστάζουν να προσφέρουν ακόμα και δίπλες τιμές, άλλες, δηλαδή πιο οικονομικές με μετρητά αλλά και διαφορετικές μέσω του μηχανήματος.

Άλλοι πάλι δηλώνουν στους πελάτες ότι η συσκευή POS έχει παρουσιάσει κάποια βλάβη ή ότι δεν μπορεί να συνδεθεί στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο. Έτσι, οδηγούν τον πελάτη στο να τους πληρώσει με μετρητά.

Οι επιχειρηματίες ζητούν άμεσα την δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού, καθώς όπως λένε μόνο έτσι μπορούν να σώσουν τις επιχειρήσεις τους και να μην αναγκάζονται πολλοί να καταφεύγουν σε φοροδιαφυγή για να επιβιώσουν, την ώρα που και οι προμήθειες των τραπεζών είναι υψηλές για πολλούς επαγγελματίες.

Το ζήτημα έχει φτάσει στο υπουργείο Οικονομικών και υποστηρίζουν ότι η καθιέρωση ενός διευρυμένου ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού, έστω και υπό αυστηρούς όρους, θα τεθεί εκ νέου στους εκπροσώπους των δανειστών κατά την επόμενη κάθοδό τους στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 28 Ιουλίου είναι πλέον υποχρεωτική η εγκατάσταση συσκευής POS σχεδόν από όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις λιανικής. Οι επιχειρήσεις που κάνουν έναρξη θα πρέπει εντός 30 ημερών να εγκαταστήσουν POS.

Επίσης, θα πρέπει να αναρτήσουν και ειδική πινακίδα που να πληροφορεί τους καταναλωτές ότι, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να πληρώσουν με κάρτα.