Ένδειξη σταδιακής αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των αγορών προς την Ελλάδα θα αποτελέσει η νέα αξιολόγηση του οίκου Fitch, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αμερικανικός οίκος – που έχει τηρήσει μέχρι τώρα “αυστηρή” στάση, δίνοντας στην Ελλάδα χαμηλότερη “βαθμολογία” απ΄ότι η S&P και η Moody's – θα αναβαθμίσει τις προοπτικές (outlook) της ελληνικής οικονομίας, χωρίς αλλάξει την πιστοληπτική αξιολόγηση.

Η κίνηση αυτή δεν πρόκειται να έχει άμεσο πρακτικό αποτέλεσμα, καθώς η ΕΚΤ – για την αποδοχή ελληνικών τίτλων ως ενεχύρων δανεισμού - και οι χρηματαγορές λαμβάνουν υπόψη την υψηλότερη αξιολόγηση της S&P. Θα είναι όμως καταλύτης περαιτέρω βελτίωσης του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος, επηρεάζοντας τη στάση και τις “διαθέσεις” διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων και επενδυτικών funds που βλέπουν ακόμη με επιφυλακτικότητα την Ελλάδα.

Η επίδραση θα είναι βέβαια πολύ μεγάλη, αν η Fitch αποφασίσει τελικά να αναβαθμίσει και την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Οι πιθανότητες είναι μικρές, αλλά το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Επισημαίνειται ότι η Fitch – ο τρίτος σε “βαρύτητα” οίκος αξιολόγησης - βαθμολογεί την πιστοληπτικά την Ελλάδα μία “σκάλα” χαμηλότερα από την Standard and Poor's. Αν την αναβαθμίσει τώρα, απλώς θα ισοφαρίσει την βαθμολογία της S&P.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο οίκος είχε ξεκαθαρίσει πως η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί σε περίπτωση αποδείξεων ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι διατηρήσιμη και ειδικά εάν διαπιστωνόταν επιτυχημένη υλοποίηση των όρων του προγράμματος, με μείωση των εντάσεων μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών, εντός ενός σχετικά σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος.

Η Fitch είχε θέσει και δύο άλλες βασικές προϋποθέσεις. Αφενός να υπάρξει ένα επαναλαμβανόμενο και βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα και αφετέρου αποφάσεις από την ευρωζώνη για ελάφρυνση του χρέους, παράγοντες που όπως έχει αποσαφηνίσει θα δώσουν «ανοδική δυναμική» στο rating μεσοπρόθεσμα.

Ωστόσο, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα πιστοποιηθεί επισήμως τον Απρίλιο του 2018 και οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα ληφθούν το νωρίτερο μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας στη Γερμανία, ήτοι μετά τα μέσα Νοεμβρίου 2017.

Οι εκκρεμότητες αυτές συνηγορούν στο ότι ο οίκος Fitch θα βελτιώσει τις προοπτικές της αξιολόγησης της Ελλάδος σε «θετικές» από «σταθερές» και εν συνεχεία σε βάθος εξαμήνου θα αναβαθμίσει σε «+CCC» την αξιολόγηση της χώρας.

Στην έκθεση που θα συνοδεύει τη νέα αξιολόγηση, ο αμερικανικός οίκος αναμένεται ότι θα κινηθεί στο μήκος κύματος της τελευταίας έκθεσης της S&P. Θα εστιάσει κυρίως στις δημοσιονομικές προοπτικές που διαμορφώνονται μετά τη συμφωνία με τους δανειστές και ενόψει της τρίτης αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα υλοποιεί με επιτυχία ευρύτατες μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς.

Θα επισημαίνει επίσης τις πληθαίνουσες ενδείξεις επιταχυνόμενης ανάκαμψης της οικονομίας, η οποία εμμέσως θα καταστήσει χαμηλότερο το δημόσιο χρέος (ως ποσοστό του ΑΕΠ).

Για το χρέος οι αναλυτές της Fitch θα επισημαίνουν τις αμφιβολές του ΔΝΤ ως προς τη βιωσιμότητα του, αλλά και την προοπτική ουσιαστικής ελέφρυσης, για την οποία έχουν δεσμευθεί οι Ευρωπαίοι εταίροι-δανειστές.