H Goldman Sachs επενδύει σε τίτλους «σκουπίδια» για να τονώσει τις αποδόσεις από τις αναδυόμενες αγορές.

Τα ομόλογα σε σκληρό νόμισμα με αξιολόγηση «BB», αμέσως κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν σύμφωνα με τον Angus Bell, διαχειριστή χαρτοφυλακίου της Goldman Sachs στο Λονδίνο.

Από την αρχή του έτους, τα χρεόγραφα υψηλής απόδοσης με την καλύτερη δυνατή αξιολόγηση έχουν αποδώσει 8,5%, έναντι απωλειών 3,7% για το χρέος που αξιολογείται στο επίπεδο του «C», σύμφωνα με στοιχεία της JP Morgan Chase.

«Προσπαθούμε να αποφύγουμε την παγίδα να επιλέγουμε απλώς τις χώρες με τις υψηλότερες αποδόσεις» σημειώνει ο ίδιος στο Bloomberg.

Tα ομόλογα που έχουν εκδώσει οντότητες από αναδυόμενες αγορές σε δολάριο έχουν ενισχυθεί περισσότερο από τα αντίστοιχα των ανεπτυγμένων αγορών φέτος, καθώς η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος ευνοεί την ανάληψη ρίσκου. Αλλά τα χρεόγραφα χαμηλότερης ποιότητας έχουν υποαποδώσει, καθώς χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Μοζαμβίκη και η Βολίβια υπέφεραν από ένα μείγμα πολιτικής έντασης, μείωσης των τιμών του πετρελαίου και αθέτησης πληρωμών.

Σύμφωνα με τον κ. Bell, οι αναδυόμενες αγορές θα συνεχίσουν να προσφέρουν στους traders ευκαιρίες για να επιτύχουν υψηλότερες αποδόσεις.

Για το 2017, τονίζει πως οι αποδόσεις από τις αναδυόμενες αγορές το 2017 ήταν καλές και πως θα συνεχίσουν να είναι καλές και την υπόλοιπη χρονιά. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Goldman Sachs συνεχίζει να δείχνει προτίμηση σε χρέος που αποτιμάται σε τοπικό νόμισμα και όχι σε δολαρίου.

Ο κ. Bell βλέπει μεγαλύτερη αξία στη Λατινική Αμερική λόγω της βελτίωσης των θεμελιωδών οικονομικών στοιχείων, ενώ εκτιμά η Μέση Ανατολή δεν αποζημιώνει για το ρίσκο που αναλαμβάνει ο επενδυτής.

Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποιεί πως υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός «taper tantrum» σαν αυτό του 2013, όταν η Fed άρχισε να αποσύρει ένα μέρος των μέτρων νομισματικής τόνωσης.