Να σταματήσει κάθε ιδέα ή πρόταση για την κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος εντός της ευρωζώνης έσπευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία απάντησε σε ανάλογο αίτημα του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την πρόταση αυτή, ξεκαθαρίζοντας πως υπάρχει μόνο ένα νόμισμα στην ευρωζώνη.

Ο Μπερλουσκόνι, επικεφαλής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, είχε δηλώσει ότι θα υποστήριζε την κυκλοφορία ενός παράλληλου νομίσματος στην Ιταλία για να τονωθεί η εσωτερική ζήτηση.

Την ίδια ώρα η Ιταλία έχει ήδη δύο κόμματα που τάσσονται εναντίον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικά: το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) και τη Λέγκα του Βορρά. Εάν αυτά τα κόμματα συμμαχούσαν με το Φόρτσα Ιτάλια, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή.

Παράλληλα, την Τρίτη οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν αλματωδώς φθάνοντας σε υψηλό πέντε εβδομάδων έναντι των γερμανικών δεκαετών κρατικών ομολόγων αναφοράς. Αναλυτές επισήμαναν την πρόταση του Μπερλουσκόνι ως μια από τις βασικές αιτίες της εξέλιξης.