Στις αρχές Σεπτεμβρίου – εκτός απρόοπτου - αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση, με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των κληρώσεων χρηματικών ποσών από το υπουργείο Οικονομικών με βάση τις συναλλαγές των φορολογούμενων με πλαστικό χρήμα.

Το βασικό σενάριο προβλέπει τη διανομή ενός ποσού γύρω στο 1 εκατομμύριο ευρώ το μήνα στους φορολογούμενους με τη μορφή των κληρώσεων που θα διενεργούνται με βάση την αξία των συναλλαγών τους με πλαστικό χρήμα και τους λαχνούς που θα αναλογούν σ΄ αυτήν.

Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο θα κληρώνονται 1.000 τυχεροί το μήνα οι οποίοι θα κερδίζουν ποσό 1.000 ευρώ ο καθένας. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί οτι οι οριστικές αποφάσεις για το ύψος του ποσού που θα διανέμεται αλλά και για τον αριθμό των τυχερών θα ληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τα 1.000 ευρώ αυτά θα είναι αφορολόγητα όπως προβλέπεται σε τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα, καθώς στα έπαθλα των κληρώσεων δεν θα επιβάλλεται ο φόρος που παρακρατείται στα κέρδη από τυχερά παιχνίδια.

Στην κληρωτίδα θα μπαίνουν όλες οι αποδείξεις που θα κάνει ο κάθε φορολογούμενος. Κάθε απόδειξη θα αντιστοιχεί σε έναν συγκεκριμένο ΑΦΜ, ενώ τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα από την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των τραπεζών, μέσω των οποίων γίνονται οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα.