Ένα από τα θέματα στην ατζέντα του προσεχούς Eurogroup (15 Σεπτεμβρίου) θα είναι, όπως είναι αναμενόμενο, η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι θεσμοί (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ και ESM) θα ενημερώσουν το όργανο για την πρόοδο στο πρόγραμμα προσαρμογής και τα πλάνα που σχετίζονται με την επερχόμενη τρίτη αξιολόγηση.

"Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και τα θεσμικά όργανα (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) θα ενημερώσουν το Eurogroup για την πρόοδο στο τρέχον πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και για τα σχέδια που αφορούν την επικείμενη τρίτη αναθεώρηση του προγράμματος” αναφέρεται στην ατζέντα της συνάντησης που έχει ως δεύτερο ζήτημα την οικονομική ανθεκτικότητα της ΟΝΕ. 

Με βάση το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να ξεκινήσουν από την Δευτέρα και για 5-10 ημέρες (ανάλογα με το πεδίο κάθε ομάδας) το σκανάρισμα των υπουργείων και των στοιχείων για την ελληνική οικονομία. Αναχωρούν και θα επιστρέψουν μαζί με τους επικεφαλής μετά την σύνοδο του Eurogroup στις 9/10 αλλά και την Φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (13-15/10).

Η κυβέρνηση πρέπει εν τω μεταξύ να στείλει και επαρκή στοιχεία για την απομείωση των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες ώστε να λάβει την υποδόση των 800 εκατ ευρώ.

Στόχος με βάση τις κυβερνητικές δηλώσεις από ελληνικής πλευράς είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως και τον Δεκέμβριο.