Πέντε χρόνια μετά την κρίση εμπιστοσύνης στο ευρώ το καλοκαίρι του 2012, η Ευρώπη έχει μπει σε ένα στάδιο προσαρμογής, αναφέρει σε έκθεσή της η Berenberg. Όπως σημειώνει, ενώ οι χώρες της κρίσης έχουν ολοκληρώσει οδυνηρά προγράμματα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, κάποιες άλλες χώρες – μέλη της ευρωζώνης που έχουν αμφισβητηθεί διαρθρωτικά – όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Αυστρία και η Φινλανδία – τα πάνε ιδιαίτερα καλά.

Σημειώνεται πως από το 2011 η Berenberg και το Συμβούλιο της Λισαβόνας μετράνε τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία και την πρόσφατη πρόοδο προσαρμογής των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επικαιροποίηση του δείκτη προόδου προσαρμογής του Σεπτεμβρίου 2017 δείχνει πως η Ευρώπη βρίσκεται κατά βάση σε καλό δρόμο. Οι περισσότερες από τις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να προσαρμόζονται στις προκλήσεις που θέτει η παγκοσμιοποίηση και οι συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Παρότι τα στοιχεία είναι πρώιμα, τα σημάδια προόδου στις χώρες αυτές ενισχύουν την ελπίδα ότι η τρέχουσα κυκλική άνοδος στην ευρωζώνη θα μπορούσε να αποτελέσει το προοίμιο μιας μακροβιότερης περιόδου σημαντικής ανάπτυξης υποβοηθούμενης από την ταχύτερη επέκταση της προσφοράς, πέραν της ανάκαμψης της ζήτησης.

Εάν ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, η Γαλλία μπορεί τελικά να ξεπεράσει την Γερμανία, η οποία παραμένει ισχυρή, αλλά εφησυχάζει όλο και περισσότερο, αλλά και τη Μ. Βρετανία που δέχεται τις συνέπειες της απόφασής της να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Berenberg σχολιάζοντας την δημοσιονομική προσαρμογή που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στην ευρωζώνη "η σκληρή αγάπη απέδωσε”. Από το 2010 η ευρωζώνη έχει προσφέρει στα πιο αδύναμα μέλη της ένα deal: σας προστατεύουμε από τις αναταραχές στην αγορά και σας βοηθάμε να χρηματοδοτήσετε τον προϋπολογισμό σας εάν μειώσετε το δημοσιονομικό σας έλλειμμα και αυξήσετε το αναπτυξιακό σας δυναμικό μέσω σοβαρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σε γενικές γραμμές, οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας και η συγκράτηση των μισθών αποδίδουν καρπούς. Μετά την άνοδό της σε επίπεδα ρεκόρ, η ανεργία μειώθηκε αισθητά στις μεταρρυθμιστικές χώρες από την άνοιξη του 2013. Οι χώρες που που παραμένουν σε μεταρρυθμιστική πορεία μπορεί να βρίσκονται στα αρχικά στάδια ενός άλματος στην απασχόληση και τα εισοδήματα συγκρίσιμης με αυτήν που ξεκίνησε στη Γερμανία δύο χρόνια μετά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Φυσικά, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι, υπογραμμίζει η Berenberg. Αυτό περιλαμβάνει τον κίνδυνο ανατροπής των μεταρρυθμίσεων στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και της πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία. Επιπλέον, το θέμα του Brexit ήγειρε για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες τον κίνδυνο το θέμα των εμποδίων στην ελεύθερη κυκλοφορία η μετακίνηση αγαθών και υπηρεσιών.