Στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων μπαίνουν σήμερα οι επιδόσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σημείο τριβής αποτελεί η διαδικασία για τις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ, για τις οποίες οι θεσμοί φαίνεται να απαιτούν αξιολόγηση στη βάση χρηματοοικονομικών δεικτών που ισχύουν για εισηγμένες εταιρείες.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν 100 αιτήσεις, περισσότερες από 600 είναι σε προχωρημένο στάδιο υποβολής τους, ενώ περίπου 6.000 οφειλέτες έχουν αρχίσει να «χτίζουν» τις αιτήσεις τους, υποβάλλοντας σταδιακά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το ζήτημα αυτό θα είναι χρονοβόρες, καθώς, όπως και στην προηγούμενη περίοδο, εκτιμάται ότι θα προβάλλουν αντιρρήσεις και θα ζητούν αναλυτικά στοιχεία για τις απώλειες εσόδων από πιθανές διαγραφές, τόσο για το δημόσιο όσο και για τους ασφαλιστικούς φορείς.

Υπενθυμίζεται ότι στη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς επιχειρήσεις αναλογεί το 58% του αποτελέσματος που θέλουν να επιτύχουν οι τράπεζες στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέχρι τα τέλη του 2019: μείωση κατά 36,3 δισ. ευρώ, από τα 103 στα 66,7 δισ. ευρώ.