Στην απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει όλα τα έργα της στην Ελλάδα αναφέρεται εκτενώς το Bloomberg σε δημοσίευμά του με τίτλο «Ελλάδα: Εκεί όπου το να κάθεσαι κυριολεκτικά πάνω σε χρυσωρυχείο, δεν είναι αρκετό για να βγάλεις χρήματα», σημειώνοντας πως η νέα αυτή εξέλιξη φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Όπως παρατηρεί το δημοσίευμα, «η Eldorado Gold συνιστά τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην Ελλάδα και η απόφασή της έρχεται την ώρα που η χώρα που εργάζεται προκειμένου να δημιουργήσει έναν βιώσιμο δρόμο προς την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, καταβάλλει προσπάθειες για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις».

Εν τω μεταξύ, σχολιάζοντας την απόφαση της Eldorado, ο Wolfango Piccoli, πρόεδρος της Teneo Intelligence στο Λονδίνο, αναφέρει: «Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στη συνέχεια, η ζημιά για την Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός έχει γίνει και είναι πολύ σοβαρή».

Από την πλευρά του, ο Mujtaba Rahman της Eurasia χαρακτήρισε την απόφαση της Eldorado ως «ένα σημαντικό εμπόδιο για την ελληνική οικονομία», εκτιμώντας ότι «θα κάνει πιο δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ την επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης το επόμενο έτος».

Ο ίδιος ο CEO της Eldorado, George Burns, μιλώντας στο Bloomberg News, δήλωσε ότι δεν εξέλαβε κάποια επιθετικότητα από την κυβέρνηση, αλλά δεν έχει δει και πρόοδο ως προς το θέμα των αδειών.

Σύμφωνα με τον Kerry Smith, αναλυτή της Haywood Securities, η αναστολή των έργων από την Eldorado ήταν η σωστή απόφαση. «Η χειρότερη στρατηγική που θα μπορούσαν να έχουν, θα ήταν να συνεχίσουν να ξοδεύουν χρήματα σε αυτά τα σχέδια», είπε.

Το Bloomberg αναφέρεται και στις δηλώσεις του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη, σύμφωνα με τον οποίο ο μεταλλευτικός κλάδος καταλαμβάνει το 3,4% του ελληνικού ΑΕΠ, απασχολεί περίπου 100.000 άτομα και συμβάλει 2 δισ. ευρώ στις εξαγωγές.

Η Eldorado απασχολεί σήμερα 2.400 άτομα και εφ'όσον η εταιρεία είναι σε θέση να ολοκληρώσει το επενδυτικό της σχέδιο θα προχωρήσει σε άλλες 1.200 προσλήψεις σύμφωνα με τον Burns.

«Εάν η Eldorado αποφασίσει να αποχωρήσει, θα υπάρχουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις», σημειώνει ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος ήταν διαπραγματευτής στο πακέτο διάσωσης το διάστημα μεταξύ 2012 και 2014. «Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας με πολλαπλές συνέπειες για την τοπική οικονομία».

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, μία πιθανή κίνηση για αποχώρηση από τη χώρα θα επηρεάσει αρνητικά το επενδυτικό κλίμα και είναι πολύ πιθανό να παρεμπόδιζε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να προσελκύσει ξένους επενδυτές, αναφέρει. Ιδίως, με την Ελλάδα να φαίνεται να επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού.

Η κίνηση της Eldorado ενισχύει την αντίληψη ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα φιλικό μέρος για τους επενδυτές, «ιδίως αν λάβουμε υπόψη τις καθυστερήσεις στο σχέδιο του Ελληνικού, καθώς και άλλα επενδυτικά σχέδια», αναφέρει ο Τσακλόγλου.

Πηγή: capital.gr