«Face control» θα περάσουν τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο οι Ευρωπαίοι, καθώς στο σημερινό Εurogroup αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα της Eldorado Gold αλλά και οι μονομερής ενέργειες της κυβέρνησης σε νομοθετικές ενέργειες μέσα στο καλοκαίρι.

Το οικονομικό επιτελείο, με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα στο πεδίο των προαπαιτουμένων, καθώς και τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για την τρίτη αξιολόγηση.

Τη συνεδρίαση που θα γίνει στο Ταλίν της Εσθονίας θα απασχολήσει ιδιαιτέρως η υπόθεση της Eldorado Gold και η υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου. Έτσι, για το ζήτημα της Eldorado Gold, κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνης προανήγγειλε από την Τετάρτη ότι στο σημερινό Eurogroup το ζήτημα θα συζητηθεί «ως παράδειγμα προς αποφυγή». Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει και στο θέμα της δίωξης εναντίον του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

Στο μέτωπο της επισκόπησης των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα έχουν διαπιστωθεί διαφωνίες σε θέματα όπως η αξιολόγηση και η κινητικότητα στο Δημόσιο, η αύξηση των συμβασιούχων, το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ, η μείωση του «πέναλτι» για τις πρόωρες αποχωρήσεις στο δημόσιο, οι διατάξεις για την αναγνώριση πλασματικών ετών στους αγρότες, κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση δεν αποκλείεται να υπάρξουν αναφορές στην Ελλάδα κατά την προσέλευση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης στον συνεδριακό χώρο του Ταλίν αλλά και τοποθετήσεις για το επίκαιρο θέμα της μετεξέλιξης του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Από την πλευρά τους, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η τρίτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί έως τα Χριστούγεννα ή το αργότερο στις αρχές του Ιανουαρίου, λέγοντας πως δεν υπάρχουν σε αυτή τόσα πολλά θέματα είτε πολιτικής διαφωνίας είτε τεχνικής δυσκολίας.

«Αγκάθια» αποτελούν, ωστόσο, η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ -η οποία μένει να αποσαφηνιστεί- καθώς και η πορεία των εσόδων του 2018. Στα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη, αισθητή είναι η υστέρηση των δημόσιων εσόδων, που είχε ως αποτέλεσμα την οριακή επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος στα 3,5 εκατ. ευρώ για το ίδιο διάστημα.