Επιδόθηκε στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η αίτηση προσφυγής σε διαιτησία του ελληνικού δημοσίου.

Με την κοινοποίηση αυτή ξεκινά επίσημα η διαδικασία της διαιτησίας. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου», με επεισοδιακό τρόπο ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την έκβαση της επένδυσης της Eldorado Gold στα μεταλλεία της Χαλκιδικής. Η αναγγελία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους επέδωσε στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός -θυγατρική της καναδικής- την αίτηση προσφυγής στη διαιτησία συνοδεύτηκε νωρίς το απόγευμα από έντονες αντιδράσεις ομάδας εργαζομένων στα μεταλλεία. Για την ακρίβεια, εισέβαλαν στο κτίριο του υπουργείου στην οδό Μεσογείων, σπάζοντας μάλιστα την τζαμαρία της εισόδου.

Έτσι, από χθες είναι σε εξέλιξη η σχετική διαδικασία, και η κλεψύδρα γύρισε αναμένοντας την τύχη των διαπραγματεύσεων ως προς το επίμαχο κυρίως θέμα της κατασκευής μονάδας μεταλλουργίας και της μεθόδου που θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή του τελικού μετάλλου, του χρυσού. Η ομάδα των μεταλλωρύχων που εισέβαλε στο υπουργείο διεκδικούσε την έκδοση της τρίτης εκκρεμούς απόφασης για τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας που αφορά τη μονάδα λιθογόμωσης.

Ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, όπως ενημέρωσαν συνεργάτες του, θα υπογράψει σήμερα τη σχετική άδεια, καθώς χθες συμμετείχε στη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του στην Κέρκυρα.

Πάντως, η Eldorado Gold επιβεβαίωσε χθες πως έλαβε την επίσημη ειδοποίηση των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έναρξη της διαιτησίας και αναφέρει τον λόγο της προσφυγής του ελληνικού δημοσίου: «Η Τεχνική Μελέτη Μονάδας Μεταλλουργίας στην περιοχή του Μαδέμ Λάκκου Στρατωνίου, για την επεξεργασία των συμπυκνωμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών, που υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014, είναι μη πλήρης και συνεπώς παραβιάζει τη Σύμβαση Μεταβίβασης και τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου». Από τη μεριά της, η εταιρεία υποστηρίζει πως «είναι απολύτως πεπεισμένη ότι η εν λόγω Τεχνική Μελέτη είναι πλήρως τεκμηριωμένη και σύμφωνη με τη σύμβαση μεταβίβασης, το επιχειρηματικό σχέδιο και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους του έργου».