Βροντερό «όχι» είπε ο υπουργός Οικονομίας Δήμος Παπαδημητρίου στο ενδεχόμενο να δοθεί δυνατότητα στον δανειολήπτη να αγοράσει το «κόκκινο δάνειό» του στην τιμή που το αγοράζει το fund, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια λύση θα προκαλούσε νέο κύμα στρατηγικών κακοπληρωτών.

Το σχετικό αίτημα κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του στη Βουλή, ωστόσο ο υπουργός έδειξε ότι τέτοια κυβερνητική πρόθεση δεν υπάρχει. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε αυτό που θέλετε. Δεν μπορεί να γίνει τέτοιος νόμος. Αν κάποιος έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου του και γνωρίζει από πριν ότι το πιστωτικό ίδρυμα, προτού εκχωρήσει την απαίτησή του αντί κάποιου ποσοστού της, υποχρεούται να του προτείνει την εξαγορά του δανείου αντί του ίδιου ποσοστού, καταλαβαίνετε ότι αυτός ο οφειλέτης γνωρίζει ότι είναι προς το συμφέρον του να μην αποπληρώσει το δάνειό του, προσδοκώντας να εκχωρηθεί ένα σημαντικό ποσοστό της οφειλής του κατά την εξαγορά. Επομένως, μια τέτοια ρύθμιση θα δημιουργήσει μεγάλο πλήθος στρατηγικών κακοπληρωτών» είπε αρχικά ο υπουργός.

Προσέθεσε, δε, ότι τα fund αγοράζουν τοις μετρητοίς πακέτα δανείων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει διαχωρισμός μεταξύ ενήμερων και «κόκκινων».

Ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε, μάλιστα, ότι θα ήταν τουλάχιστον παράξενο αν ένας δανειολήπτης που δεν μπορεί να αποπληρώσει τις δόσεις του ξαφνικά έβρισκε χρήματα για να αγοράσει, και μάλιστα τοις μετρητοίς, το σύνολο του «κόκκινου» δανείου του. Σχολιάζοντας, δε, το παράδειγμα της Κύπρου, όπου υπό όρους είναι δυνατή η αγορά δανείου από τον δανειολήπτη, είπε ότι αυτή ήταν μια μονομερής ενέργεια. «Εμείς, δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοια ρύθμιση» είπε με νόημα ο υπουργός.

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδημητρίου έδειξε να κρατά μια μικρή επιφύλαξη σε σχέση με τη βεβαιότητα του κ. Τσίπρα από τη ΔΕΘ για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, με τον υπουργό να λέει χθες στη Βουλή ότι η σχετική ρύθμιση θα μπει τώρα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.