Σε τροχιά πληρωμών μπαίνει από τον επόμενο μήνα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών αγροτικών επιδοτήσεων που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, αποκάλυψε η «ΑΓΡΟbusiness», η εφημερίδα των αγροτών που κάθε Παρασκευή θα κυκλοφορεί ένθετη στην «Ελευθερία του Τύπου».

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, ο προγραμματισμός είναι έως το τέλος Οκτωβρίου να αρχίσει η άμεση καταβολή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης σε δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους σε ποσοστό 70% και θα ακολουθήσει η εκκαθάριση εντός του Δεκεμβρίου 2017.

Συνολικά, οι πληρωμές το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να φτάσουν τα 2,1 δισ. ευρώ και μέχρι τέλος του έτους θα ανέλθουν σε 2,76 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους νέους αγρότες, οι πληρωμές της πρώτης δόσης του προγράμματος -που αφορούν τις ενστάσεις και τους εν δυνάμει δικαιούχους- αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Επισημαίνεται ότι συνεχίζονται οι πληρωμές β’ ή και γ’ δόσης συνολικού ποσού 4.509.250 ευρώ της προκήρυξης του έτους 2014, οι οποίες αφορούν 933 δικαιούχους.

Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης από τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, αναμένεται οι πληρωμές να ενταθούν το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Για τις εκκρεμότητες πληρωμών διαφόρων μέτρων και δράσεων –συνδεδεμένες ενισχύσεις ζαχαρότευτλων, σπαραγγιού, ροδάκινου, πορτοκαλιών, ρυζιού, οσπρίων, αιγοπρόβειου κρέατος πεδινών, κ.λπ., ειδική ενίσχυση βάμβακος, ενισχύσεις μικρών νησιών του Αιγαίου, κ.ά.–, αναμένεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρήσει σε πληρωμές έως τα μέσα Οκτωβρίου. 

Δείτε επίσης: AΓΡΟbusiness: Ολόκληρη εφημερίδα για τους αγρότες σήμερα με την Ελευθερία